105. godišnjica neverovatnog putovanja: Kako je izgledala prva ekspedicija na Južni pol?

Otkrijte ko je sproveo prvu ekspediciju do najjužnije tačke na planeti, kako je ona izgledala, kao i koji istraživači su do danas uspeli da odu na Južni pol.

Osim Amundsena, Južni pol su posetili...

Nešto više od mesec dana nakon što je Amundsen sa svojom posadom stigao na Južni pol, britanski istraživač Robert Falkon Skot je dostigao tačku gde je norveška zastava već bila postavljena. 

Nesvestan Amundsenove misije, Skot i njegov tim od četvorice muškarca je postavilo zastavu u januaru 1912. godine, ali su tragično nastradali u povratku od gladi i ekstremne hladnoće.

Misija do Južnog pola nije bilo sve do oktobra 1956. godine kada je mornarica SAD-a stigla na Južni pol i izgradila polarnu stanicu Amundsen-Skot.

Otada se može primetiti kontinuirano ljudsko prisustvo i istraživanje ovog dela planete. Međutim, samo nekoliko ljudi je krenulo na stanicu pešice, uključujući Edmund Hilari i Vivijan Fuks 1958. goidne. Prva grupa žena dostigla je Južni pol 1696. godine. 

Dalja podrška istraživanjima je izgrađena 1987. goidne, olakšavajući nevladinim posetiocima da dostignu najjužniju tačku.

Najbrže putovanje sa okeana do Južnog pola je napravio Kristijan Eide, norveški avanturista 2011. godine u putovanju koje je trajalo samo 24 dana nasuprot Amundsenovom tromesečnoj ekspediciji (sa okeana do Južnog pola).

Princ Hari i tim Walking with the Wounded su 2013. godine stigli na Južni pol nakon više od tri nedelje prolaska sankama kroz zaleđenu pustinju.

*Pratite nas na Instagramu >>> https://www.instagram.com/ngmsrbija/

*Pratite našu Fejsbuk stranicu >>> National Geographic Srbija

 bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...