10 najpoznatijih piramida na svetu

Od antičkih grobnica Egipta do čuda moderne arhitekture, predstavljamo vam najveće i najpoznatije piramide na svetu.

6. Piramida patuljka (Uksmal, Meksiko)

Najpoznatiji spomenik arheološkog nalazišta Puuc obavijen je velom misterije. Prema legendi, piramidu je izgradio patuljak u jednoj noći pod obećanjem da će izgraditi građevinu kakvu svet još nije video. Svojim strmim, zaobljenim stranama i visinom od 35 metara, ova piramida jedna je od najlepših na svetu.

Saznajte i Šta se krije ispod egipatskih piramida?


Foto: Profimedia

7. Nubijske piramide (Jebel Barkal, Sudan)

Jebel Barkal, mala planina u Nubiji, vekovima je bila lokalitet na kome su sahranjivani članovi kraljevskih porodica kušitskih kraljevstva. Piramide izgrađene kao grobnice datiraju iz trećeg veka pre nove ere, i bile su prve piramide u tadašnjem Egiptu koje su izgrađene u periodu od 500 godina. Njihova visina varira od tri do deset metara.

8. Hram velikog Jaguara (Tikal, Gvatemala)

Najvećim arheološkim nalazištem civilizacije Maja, Tikalom, dominira niz hramova od kojih je najupečatljiviji Hram I (poznat i pod nazivom Hram velikog Jaguara). Ovaj hram datira iz 732. godine nove ere i visok je 47 metara.


Foto: Profimedia

9. Hotel Rjugjong (Pjongjang, Severna Koreja)

Neboder od 105 spratova dominira panoramom Pjongjanga. Izgradnja ove velelepne piramidalne građevine završena je 2011. nakon mnogih odlaganja. Hotel dostiže neverovatnu visinu od 330,02 metara.

10. Hotel Luksor (Las Vegas, Sjedinjene Američke Države)

Čudo moderne arhitekture, ovaj tridesetospratni piramidalni hotel druga je najveća građevina u Las Vegasu. Otvoren je 1993. godine.


Foto: Profimedia

*Pratite nas na Instagramu >>> https://www.instagram.com/ngmsrbija/

*Pratite našu Fejsbuk stranicu >>> National Geographic Srbijabonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...