Put u središte zemlje: 5 najdužih pećina Srbije

Ako želite da uživate u prirodnim lepotama pod „kamenim nebom“, predlažemo vam da posetite neku od sledećih pećina.

Put u središte zemlje: 5 najdužih pećina Srbije Bogovinska pećina Foto: Podmejc/Wikimmedia Commons

1. Lazareva pećina (Dužina-9818m)

Ova pećina koja se nalazi u blizini Bora sa još nekoliko speleoloških objekata u svojoj neposrednoj blizini čini kompleks poznatiji pod nazivom Zlotske pećine. U Lazarevoj pećini nalazi se i veoma značajni arheološki lokalitet u kome su pronađeni ostaci drevnih kultura: Krivodol-Salkuca-Bubanj i Kodžadermen-Gumelnica-Karanovo VI. Keramički predmeti, koštani alat kao i predemti od bakra, pronađeni su tokom iskopavanja na ovom lokalitetu.

2. Cerjanska pećina (Dužina-približno 7 kilometara)

Na 14 kilometara od Niša, u okviru izletišta Kamenički vis, nalazi se jedna od najstarijih pećina u Srbiji. Naučnici procenjuju da je nastala pre više od 2 miliona godina. Heliktiti koji se ovde mogu pronaći predstavljaju posebnu vrstu pećinskog nakita koji prkosi zakonima fizike i zemljinoj teži. Sredinom novembra su otkriveni tuneli koji spajaju Kravljansku jamu i Cerjansku pećinu. U toku su opsežna istraživanja, pa kraj odnosno dužina Cerjanskih pećina još nije poznata.

Saznajte i 10 najlepših pećina na svetu

3. Ušački pećinski sistem (Dužina-6185m)

Ušački pećinski sistem čini niz kanala i speleoloških objekata koji se protežu duboko korz Peštersku krašku visoravan. Druga po dužini, ova pećina nastajala je tokom hiljadugodišnjeg perioda, dok je voda brusila krečnjačke stene.


                                                                                                                   Nastavak vas očekuje na sledećoj strani >>>ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je majsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.