Nova otkrića o pramajci Lusi: od hodanja do penjanja po drveću

Naučnici su koristili sofisticiranu tehnologiju skeniranja fosilnih ostataka drevnog ljudskog pretka iz Etiopije (čuvene Lusi) i utvrdili da je bila veoma vešta u penjanju, što ju je možda i koštalo života.

Nova otkrića o pramajci Lusi: od hodanja do penjanja po drveću Foto: Profimedia

Američki naučnici su, nakon analize ostataka Australopithecus aferensisa starih 3.18 miliona godina, utvrdili da je Lusin skelet imao slične karakteristike skeletu srodne primatske vrste - šimpanze.

 

Kosti ruke bile su debele i čvrste, građene tako da budu pogodne za penjanje po visokim granama. Australopithecus aferensis činio je kombinaciju majmunolikih i ljudskih karakteristika, piše američki portal Newsweek.

 

 

 

Zanimljivo je da su Lusine noge bile u potpunosti adaptirane za hodanje umesto za penjanje po drveću, što je slučaj kod njenih najbližih rođaka, šimpanzi.

 

Rasprave o tome da li je Lusi bila u stanju da se penje po drveću plamsaju još od otkrića njenih ostataka, pre tačno 42 godine. Ovim istraživanjem sve nedoumice su definitivno razjašnjene.

 

Ovakvi rezultati govore u prilog tezi doktora Kapelmana, koji je ranije ove godine objavio rad u kome tvrdi da je Lusi doživela tragičnu nesreću, baš usled pada sa velike visine. Doktor Kapleeman je svoj rad zasnovao na vidnim frakturama koje se mogu primetiti na skeletu našeg prapretka.

*Pratite nas na Instagramu >>> https://www.instagram.com/ngmsrbija/

*Pratite našu Fejsbuk stranicu >>> National Geographic Srbija

 


 

 bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je oktobarsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.