Magija zimske čarolije: 5 zanimljivih činjenica o mrazu i snegu

Da li su pahuljice zaista bele i ko je „kriv“ što ih crtamo baš ovako? Otkrijte neke manje poznate, ali fascinantne stvari o ovom prirodnom kristalnom fenomenu.

Magija zimske čarolije: 5 zanimljivih činjenica o mrazu i snegu Foto: Profimedia

Radost za decu, muka za vozače ili nezaobilazni praznični pejzaž koji one koji ne vole zimu tera u tolije krajeve. Kada prvi sneg pokrije breg neko ne može da zamisli novogodišnje lampice bez njih, a neko bi ipak želeo da prespava do proleća.

Bilo kako bilo, sneg je prateća pojava zime kao godišnjeg doba. I dok smo mnogo puta čitali o snežnom pokrivaču i fenomenu zvanom pahuljice, ovih 5 stvari možda ipak niste znali.

Saznajte i Kako nastaju pahulje snega? (VIDEO)

1. Ima više vrsta mraza

Mraz nastaje pri samom dodiru vazduha sa zemljom usled niskih temperatura, pa se stvara površinski sloj tankog leda u obliku kristala ili kapljica. Pored mraza na prozoru koji nam je svima poznat kao večna inspiracija za dekoraciju novogodišnjih čestitki, postoje još i radijacijski mraz, avekcijski mraz i inje, piše britanski Telegraph.

2. Dve identične pahuljice iz 1988. godine

Pahuljice su fenomen koji se uvek pojavi u različitim oblicima i veličinama i nikada nećete uhvatiti dve iste. Međutim, naučnica Nensi Najt uspela je da pronađe dva potpuno identična kristala posle snežne oluje u Viskonsinu 1988.godine.

A photo posted by L.B. (@pivnaya_feya_) on Nov 28, 2016 at 2:44am PST

Nastavak vas očekuje na sledećoj strani >>>bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...