5 najlepših klisura u Srbiji

Istočni i zapadni delovi naše zemlje mogu da se pohvale najvećim brojem klisura, od kojih je National Geographic Srbija izabrao najlepše...

3. Ovčarsko–kablarska klisura

Ovčarsko-kablarska klisura je usečena između planinskih masiva Ovčara i Kablara. Dugačka je oko 20 km i odlikuje se strmim stranama i uklještenim meandrima Zapadne Morave. Morava je pregrađena branama pa su formirana dva veštačka jezera. Najveća dubina klisure je 710 m.

Zbog svojih neverovatnih prirodnih lepota, klisura je zaštićeni spomenik prirode, a ako tome prirodamo bogato kulturno-istorijsko nasleđe, termalne izvore Ovčar banje, reke i jezera koja se nalaze u ovoj klisuru, jasno je zašto je ovo jedan od predela Srbije koje bi trebalo obavezno da posetite. Zbog brojnih manastira koji se ovde nalaze (Ilinje, Jovanje, Nikolje, Ježevica, Vaznesenje, Sveta Trojica i drugi), Ovčarsko-kablarska klisura je prozvana srpskom Svetom gorom.

4. Svrljiška klisura

Svršljiška klisura nalazi nadomak Niša i vodi poreklo još iz doba Rimljana. Najlepša je u predelu od sela Niševca do Palilule. U klisuri se nalazi i Svrljiška banja, koja doprinosi još većoj lepoti ovog dela Srbije.

klisura
Niševačka klisura se nalazi u okviru kompozitne doline Svrljiškog Timoka i sastavni je deo Svrljiške klisure;
Foto: Wikimedia Commons

5. Jelašnička klisura

Jelašnička klisura je deo rečne doline Jelašničke reke nastala intenzivnim vertikalnim usecanjem njenog vodenog toka u krečnjačku stensku masu, zapadnih ogranaka Suve planine. Zbog neverovatnog bogatstva flore i faune koji se nalaze u ovom delu Srbije, Jelašnička klisura je od 1995. godine proglašena Parkom prirode prve kategorije.

 

Možda će vas zanimati i:ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je martovsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.