Tragovi prošlosti: 8 mumija koje možete videti širom sveta

Dok se neki turisti uglavnom odlučuju za najpoznatije turističke atrakcije, nacionalne parkove, muzeje s umetničkim delima, drugi žele da posete najinteresantnije mumije širom sveta.

Tragovi prošlosti: 8 mumija koje možete videti širom sveta Foto: Wikimedia Commons

1. Lejdi Day ili Ksin Žui (Muzej Hunan, Kina)

Lejdi Dai je bila žena markiza iz dinastije Han. Kada je umrla sredinom II veka p.n.e, bila je prekomerne težine s lošim leđima i kamenom u žuči. Njen grob je hermetički zatvoren i zapečaćen glinom i ugljem, što bi moglo da bude odgovorno za njenu izuzetnu očuvanost. Važnu ulogu u očuvanju ove mumije može da ima i crvenkasta tačnost kojom je okružena.

2. Vladimir Lenjin, (Crveni trg, Moskva, Rusija) 

Nakon što je ozloglašeni lider komunista umro 1924. godine, njegovo telo je balsamovano i izloženo u mauzoleju na Crvenom trgu. Svake druge godine njegovo telo se ponovo balsamuje u specijalnom rastvoru i vodi se računa o njegovom obliku, borama, pa čak i izgubljenim trepavicama. Godišnji troškovi održavanja koštaju oko 200.000 dolara.

3. Tolundski čovek, (Muzej Silkeborg, Danska)

Tolundski čovek je umro u IV veku p.n.e i prirodno je očuvan tresetom, što ga čini jednim od najpoznatijih močvarnih mumija. Po njegovom licu biste možda rekli da je preminuo u snu, ali oko njegovog vrata se nalazi omča što sugeriše da je umro od posledica vešanja. 

4. Eci (Muzej arheologije u južnom Tirolu, Bolcano, Italija)

Eci je možda mumija koja izaziva najviše pažnje istraživača, a umro je oko 3.300 p.n.e. Imao je 45 godina u trenutku smrti, a njegovo telo je prirodno očuvano ledom i hladnoćom. Imao je neke od najstarije očuvanih tetovaža na svetu, nosio je mnoštvo oružja i alata, uključujući prototip prve pomoći.

Nastavak vas očekuje na sledećoj strani >>>ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je martovsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.