Kapela kostiju, prazna Hitlerova bolnica: 10 najstrašnijih turističkih atrakcija u Evropi

Otkrivamo vam 10 jezivih, „ukletih“ evropskih destinacija od kojih će vam se zalediti krv u žilama.

Kapela kostiju, prazna Hitlerova bolnica: 10 najstrašnijih turističkih atrakcija u Evropi Pripjat Foto: Shutterstock

Pored Azurne obale, evropskih metropola, velikih katedrala i mnogih drugih atrakcija koje krase Evropu i privlače turiste širom sveta, postoje i ona mesta koja liče na najstrašniji horor film. 

Izdvojili smo listu najpopularnijih ukletih destinacija u Evropi, piše Daily Mail.

1. Kapela kostiju, Portugal

Kapela je izgrađena od kostiju više od 5.000 monaha. Pored zidova sačinjenih od poslaganih kostiju vise i dva skoro kompletna skeleta, jedan od odrasle osobe drugi od deteta.

2. Sedlek kosturnica, Češka

Slično kao i kapela u Portugalu, i enterijer ove malene crkve čine ostaci više od 40.000 ljudi. Pažljivo poređane i sklopljene lobanje i kosti sačinjavaju krst i veliki luster unutar male kapele u predgrađu poznate turističke destinacije, Kutna Hora u Češkoj.


Foto: Profimedia

3. Katakombe Kapucinera u Palermu, Italija

Iako je prvo bilo namenjeno za preminule monahe, vremenom je sahranjivanje na ovom mestu postalo statusni simbol, a neki leševi stari su i pet vekova. Mumificirana tela ređana su na hodnicima postavljeni uza zid, a definitivno najpoznatije telo je telo dvogodišnje Rozalije Lombardo, poznatije i kao “Uspavana lepotica kapucinskih katakombi”.

4. Pripjat, Ukrajina

Nekada živahno mesto, a danas grad duhova. Zbog velike Černobiljske nuklearne katastrofe 1986. godine, ovaj grad pored Černobilja izgleda kao niz scena iz nekog post-apokaliptičnog horor filma.

Otkrijte i Top 10 najstarijih mesta na svetu

5. Crkva Sv. Đorđa, Češka

Srednjovekovna crkva u selu Lukova ruinirana je 1968. godine kada se crkveni krov obrušio usred jedne sahrane. Meštani su crkvu napustili, jer su taj događaj smatrali kao znak od Boga da je crkva ukleta. Umetnik Jakub Hadrava je bio zadužen da crkvici udahne nov život svojom gipsanom instalacijom u obliku duhova. Međutim, niko nije ni slutio da će crkva Sv. Đorđa postati svetska turistička destinacija.

Nastavak vas očekuje na sledećoj strani >>>ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je junsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.