Jedan od najposećenijih muzeja na svetu: 6 stvari koje možda niste znali o Luvru

Od otvaranja svojih vrata za javnost, za više od 600 godina muzej Luvr bio je simbol moći, bogatstva i dekadence francuske monarhije, ali i veliki dar svetskoj kulturi kada je od kraljevske palate postao nacionalni muzej.

4. Mona Liza nije uvek bila u Luvru

Fransoa I je nakon smrti svog prijatelja i čuvenog slikara Leonarda da Vinčija otkupio čuveni portret Mona Lize, ali je on vekovima krasio kraljevske palate Versaj i Fontenblo umesto zidove Luvra. Mona Liza je konačno svoje mesto u Luvru, kao svoj dom, pronašla posle pada monarhije, doduše uz povremene selidbe: visila je u Napoleonovoj spavaćoj sobi dok je vladao, premeštena je na tajne lokacije za vreme ratova i 1911. je ukradena od jednog italijanskog lopova. Nakon dve godine vratila se na svoje mesto u Luvr, ali je posle tačno 50 godina, prva dama Džeki Kenedi ubedila francuske vlasti da portret izloži na muzejskoj turi u Njujorku i Vašingtonu.

5. Napoleon Bonaparta je privremeno nazvao muzej Luvr po sebi

Dolaskom na vlast Napoleon je ne samo nazvao muzej po sebi već je on postalo i centar gde je sve predmete velike umetničke vrednosti koje je uzeo za vreme ratovanja uspeo da izloži. Stotine slika i skultrura krasili su Muzej Napoleon, između ostalog i antički bronzani konji sa fasada bazilike Sv. Marka u Veneciji i statua sa Brandenburške kapije u Berlinu. Međutim, iako je spakovana čuvena Kvadriga ona nije nikada bila izložena u muzeju. 

Nakon pada Napoleona 1814. godine svih 5.000 osvojenih dela za vreme rata vraćeno je u zemlje odakle je Napoleon uzeo, a Luvr je konačno postao Muzej Luvr.

Otkrijte i 10 najboljih muzeja na svetu

6. Luvr kao deo najveće pljačke u istoriji (za vreme Drugog svetskog rata)

Kustosi su za vreme Drugog svetskog rata uspeli da evakuišu najvrednija dela i ona koja su mogla da se prenesu u jedan od tajnih seoskih palata širom Francuske. Nacisti su nakon okupacije Pariza naredili da se Luvr ponovo otvori, a konfiskovana i ukradena remek dela iz Luvra i Muzeja Že de Pom i bogatih jevrejskih Francuza odvojena su za komandni vrh nacističke vojske, dok su dela koja su bila moralno neprihvatljiva, kao što su slike Pikasa i Dalija, ili prodata kolekcionarima koji nisu nemačkog porekla ili su javno spaljena 1942. 

Luvr nije bio toliko uspešan u povraćaju ukradenih kolekcija vlasnicima pa je često na udaru zbog svoje kontroverzne uloge u najvećoj umetničkoj pljački u istoriji i nespremnosti da vrati ukradena remek dela.

 

 bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...