Zašto mačke hrču dok spavaju?

Kao i kod ljudi, hrkanje kod mačaka može biti bezopasno. Međutim, u nekim slučajevima hrkanje može ukazati na medicinski problem.

Zašto mačke hrču dok spavaju? Foto: Profimedia

Hrkanje kod mačaka nije tako uobičajeno kao kod pasa. Obično je izazvano nekom vrstom smetnji u disajnim putevima. Niske tonove obično proizvodi meko tkivo ili tečnost koja ometa prolaz vazduha kroz nos i grlo. 

Kao i kod ljudi, hrkanje kod mačaka može biti bezopasno. Međutim, u nekim slučajevima hrkanje može ukazati na medicinski problem. 

Saznajte i Zašto se veruje da crne mačke donose nesreću?

Naime, mačke sa ravnijim nosevima i licem, kao persijska i himalajska mačka, imaju urođene predispozicije za hrkanjem. Njihove nozdrve su uglavnom uže nego kod ostalih mačaka dok im je meko nepce nešto duže. Iako ovo može uzrokovati samo hrkanje u toku noći, nekada može izazvati poteškoće u disanju. 

Naravno, gojaznost kod mačaka može pogoršati postojeće respiratorne probleme. 

Drugi simptomi koji ukazuju na zdravstveni problem uključuju curenje iz nozdrva, zapušenost nosa, oticanje lica, kašalj ili promene u glasu. Takođe, hrkanje može biti simptom polipa ili drugih masa, udisanja stranog tela, upale, bakterijske ili gljivične infekcije ili traume. 

Pročitajte i Zašto mačke toliko spavaju?

Ako mačka otežano diše i nedostatak kiseonika pokušava da nadoknadi preko usta, veoma je važno obratiti se vetereniru koji će izvršiti pregled i lokalizovati problem.

Tretman hrkanja će zavisiti od osnovnog uzroka. Srećom, hrkanje kod mačaka je uglavnom i relativno bezopasno.

Izvor: B92ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je februarsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.