Kako su drevni rimski novčići dospeli čak do Japana?

Početkom nedelje zvaničnici iz Japana su otkrili da su pronašli nešto neobično: gomilu drevnih rimskih novčića, još iz doba Cezara.

Kako su drevni rimski novčići dospeli čak do Japana? Foto: Profimedia

Novčići su otkriveni u ruševinama dvorca u Okinavi, stotinama milja jugozapadno od japanskog kopna (i oko 10.000 kilometara od Rima), piše Japan Times. Ovo je prvi put da su ovakvi artefakti pronađeni u Japanu.

Priča o Bereniki, zlatu, smaragdu i biberu: Kako je Egipat postao dragulj Rimskog carstva?

Dizajn i obrasci na obe strane novčića su nejasni zbog abrazije. Međutim, analiza zasnovana na X zracima otkriva da novčići prikazuju sliku Konstantina I, koji je vladao Rimom od 324. do 337. godine i vojnika kako drži koplje.


Foto: Profimedia

Druge religkvije koje su otkopane na ovom mestu uključuju novčić iz XVII veka Otomanske imperije, kao i pet oktuglih metalnih predmeta koji takođe liče na novčiće.

Zvaničnici misle da su četiri novčića (prečnika od 1.6 do cm) našli svoj put do Japana u nekom periodu srednjeg veka, kada je trgvodina između zemlje i zapada dostigla svoju visoku tačku.

Saznajte i Bugarin pronašao novčiće iz doba Osmanlija tokom oranja

Oni su iskopani na lokaciji dvorca Kacura, koji je bio popularan u periodu između XII i XV veka, a sada se nalazi pod zaštitom Uneska.

Pronađeni novac će biti prikazan u istorijskom muzeju u Okinavi.

 

 ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je junsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.