Čovek koji je zauvek promenio nauku: 12 stvari po kojima ćemo pamtiti Luja Pastera

Na današnji dan 1895. godine umro je francuski mikrobiolog i hemičar Luj Paster, pronalazač vakcine protiv besnila koji se smatra jednim od najistaknutijih osnivača medicinske mikrobiologije.

7. Luj Paster je istraživao i otkrio vakcine protiv kolere, difterije, kuge, besnilo, žute groznice, tuberkuloze i antraksa.

8. Mnogi od Pasterovih eksperimenata su podržavali germinativnu teoriju bolesti, koja je dokazala da su ovi mikroorgaizmi zapravo pravi uzrok mnogih bolesti. Ranije se verovalo da su bolesti spontano generisane, a tokom vremena ova teorija je prevaziđena zahvaljujući Pasteru i mnogim drugim naučnicima.

9. Osnovao je Institut Paster u Parizu 1887. godine. Njegovi posmrtni ostaci leže u ovoj zgradi, a njegova grobnica je ukrašena opisima svih njegovih dostignuća.

10. Nikada se nije rukovao ni sa kim, a izuzetke nije pravio čak ni kada su u pitanju članovi kraljevske porodice. Bio je prestravljen od potencijalnih bolesti koje može da dobije od ljudi s kojima dođe u kontakt.

11. Bio je počastvovan francuskim odlikovanjem Legije časti. Grand Croix mu je dodelio ovo priznanje za doprinos nauci.

12. "Nauka ne poznaje zemlju, zato što znanje pripada čovečanstvu i to je baklja koja osvetljava ceo svet", jedan je od njegovih najpoznatijih citata.

 

Možda će vas zanimati i:ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je majsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.