Tradicija stara 800 godina: Kako se pravi papir koji vreme ne može da uništi?

U vijetnamskom selu Suoj Ko u blizini Hanoja, lokalno stanovništvo koristi tehniku iz XIII veka koja predstavlja specifičan vid umetnosti.

Tradicija stara 800 godina: Kako se pravi papir koji vreme ne može da uništi? Foto: Profimedia

Naime, papir , koji se ovde proizvodi, pravi se kore drveta Rhamnoneuron balansae, poznatoj po tome što je izuzetno bogata celulozom. Reč je o grmu iz porodice Thymelaeaceae, koji se može pronaći na zapadu Vijetnama i u kineskoj provinciji Junan.

Saznajte Zašto papir vremenom požuti?

Stoga proizvodnja papira nije karakteristična samo za Suoj Ko, već se nekoliko sela bavi ovom umetnošću.

 

A photo posted by Zó Project (@zoprojecthanoi) on Oct 13, 2015 at 1:45am PDT

Stari recept

Kora ovog drveta se, otkrivaju stanovnici ovog sela, natapa u krečnoj vodi oko tri meseca, sve dok ne omekša toliko da se razdvoji od pulpe. To je tajna predaka koju su današnji majstori uspeli da podignu na sasvim drugi nivo – umesto tri meseca, to danas traje 24 sata. Potom se pulpa ravna dok njeni slojevi formiraju listove papira. Nedeljama zatim, oni se suše pod sunčevom svetlošću, a rezultat je gotovo neverovatan: papir mekan na dodir i očaravajućeg izgleda, koji fascinira sve koji su ga ikada dodirnuli.

Verovali ili ne Papir debljine svemira (VIDEO)

Zanimljivo, on je otporan na vlagu, privlači termite znatno manje nego što biste očekivali, a mastilo se ne izliva papiru . Najinteresantnije od svega je to što, koliko je poznato, on može da traje najmanje osam stotina godina.

 

A photo posted by Pan Linh (@linhpan) on Oct 29, 2015 at 9:22am PDT

Zahvaljujući svojoj dugovečnosti, ovaj papir ima važnu ulogu u narodnoj tradiciji i kulturi u Vijetnamu, a posebno u slikarstvu. Takođe, brojne tajne prošlosti ispisane su upravo na papiru .bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je septembarsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.