Traganje za tajnama prošlosti: Ko je bio prvi arheolog u istoriji?

Veruje se da je arheologija kakvu danas poznajemo rođena u XV i XVI veku, ali ljudi su i mnogo ranije pokušavali da proniknu u misterije koje je čuvala istorija.

Traganje za tajnama prošlosti: Ko je bio prvi arheolog u istoriji? Foto: Profimedia

Flavio Bijondo, italijanski renesanski istoričar, napravio je na početku XV veka sistematičan vodič kroz ruševine starog Rima i opisao njegove topografske karakteristike. Zbog toga ga mnogi nazivaju osnivačem arheologije, ali on nije bio prvi koji je zavirio u tajne minulih vekova.

Upravo tih godina, antikvar Džon Liland je detaljno opisao i nacrtao spomenike širom današnje Engleske, što je vek kasnije učinio njegov kolega Vilijam Kamden. Prva poznata arheološka iskopina nalazi se upravo u Engleskoj, gde je Džon Obri u XVII veku istraživao tajne Stounhendža, a stotinak godina posle toga su vršena slična istraživanja u Pompeji i Herkulaneumu.

Ipak, ni ovde se ne krije odgovor na pitanje ko je bio prvi arheolog.

Kada je reč o ovoj temi, mnogi najpre pomenu Flaviju Juliju Jelenu Augustu majku Konstantina Velikog, jednu od najvažnijih figura u danima kada je hrišćanstvo tek počelo da osvaja Stari kontinent.

Jelena Carigradska, žena koja tragala za Časnim krstom

Konstantin je svojoj majci dao neograničen pristup carskoj riznici kako bi pronašla relikvije judeohrišćana. Poznato je da je 326. i naredne dve godine putovala po Bliskom istoku, gde je bila među najzaslužnijima za izgradnju ili dekoraciju Crkve Rođenja Hristovog u Vitlejemu i Crkve na Maslinovoj gori. Ali to nisu njene najveće zasluge.


Foto: Profimedia

Kako su u IV veku zapisali Ambrozije Milanski i Rufin Akvilejski, u to vreme je kružila legenda o neverovatnom podvigu imperatorove majke.

NASTAVAK NA SLEDEĆOJ STRANIostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je junsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.