Smrt pramajke Lusi: Naučnici rešili misteriju staru 3,2 miliona godina!

„Smrt je usledila brzo“, kaže antropolog Džon Kapelman i dodaje da Lusi najverovatnije nije patila.

Smrt pramajke Lusi: Naučnici rešili misteriju staru 3,2 miliona godina! Foto: Profimedia

Jedna od najvažnijih vesti u istoriji arheologije objavljena je 1974. godine, kada su u dolini reke Avaš u Etiopiji pronađeni ostaci pripadnika vrste Australopithecus afarensis. U blizini sela Hadar, paleoantropolog Donald Johanson otkrio je oko 40 odsto skeleta, a naučnici su uzorak nazvali Lusi. Iako nije pronađeno celo njeno telo, Lusi je jedan od najvećih pomagača naučnicima na putu ka razumevanju načina na koji su hominidi evoluirali i kako su prvi ljudi živeli.

Pročitajte Pronađena rođaka "pramajke" Lusi!

Stručnjaci veruju da je Lusi bila teška oko 27 klilograma i visoka svega jedan metar. Njeni ostaci nisu ni najstariji ni prvi pronađeni kada je reč o vrsti Australopithecus afarensis, ali su najpotpuniji i najbolje očuvani.

Međutim, iako već decenijama saznajemo zanimljive detalje o Lusi, pitanje kako je njen život okončan dugo je mučilo stručnjake. Ipak, i to se promenilo – u novoj studiji objavljenoj u listu Nature ponuđen je odgovor na ovo pitanje.


Foto: Profimedia

Naučnici, naime, objašnjavaju da je pramajka Lusi stradala najverovatnije „usled pada s drveta“.

Džon Kapelman s Teksaškog univerziteta u Ostinu kaže da su on i njegovi saradnici zaključili da je Lusi pružila ruke u pokušaju da se spase, na šta ukazuju brojne frakture na njenim fosilizovanim ostacima.ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je majsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.