Emocionalni život riba: Jesu li ova stvorenja uopšte sposobna za osećanja?

Mnogi tvrde da ribe nemaju čak ni svest o sopstvenom postojanju, ali da li je baš tako?

Takođe, brojna istraživanja pokazala su da su ribe – suprotno uvreženom mišljenju da imaju samo kratkoročnu memoriju, sposobne za učenje, kao i da stečena znanja koriste u različitim složenim načinima ponašanja. Štaviše, mnoge vrste su, tvrdi Sonja Rej Planelas, sposobne da se kreću zahvaljujući svojevrsnim mentalnim mapama.

Pogledajte kako vrana koristi mamac da ulovi ribu (VIDEO)

Stručnjaci su primetili i da ribe mogu da isplaniraju kako će poraziti drugu ribu ukoliko su ranije posmatrale kako se njihov neprijatelj ponašao u ranijim sukobima.


Foto: Profimedia

Poznato je, napominje Planelasova, da ribe ne ostaju ravnodušne na štetne stimulanse u vidu hemikalija, poput recimo sirćetne kiseline, koja izaziva bol sisarima. Ovakav stimulans prevazilazi nivo refleksa i fizičke reakcije – on menja mentalno stanje.

Kako bi se utvrdilo jesu li ribe zaista svesne sveta oko sebe i sebe samih, naučnici su pokušali da izazovu tzv. emocionalnu groznicu, odnosno hipertermiju koja se javlja usled stresa. Reč je o fizičkoj reakciji sličnoj groznici tokom infekcije, ali reakciju u ovom slučaju izaziva stresna situacija – u principu, temperatura tela raste kao odgovor na stres.

Otkrijte Mogu li delfini da osete tugu posle smrti člana porodice?

Planelasova i njen tim utvrdili su da zebrica odgovara na stresnu situaciju na isti način i tako opovrgla teoriju da ribe nisu podložne emocionalnoj groznici.


Foto: Profimedia

To, naravno, napominje ona, ne dokazuje da je riba sasvim svesno biće, ali znači da oni koji tvrde da ribe nemaju osećanja jer nisu sposobne za emocionalnu groznicu više nemaju ovaj argument. Uz to, ovo nas podseća da je život riba daleko kompleksniji nego što su stručnjaci ranije mislili.bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je julsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.