Najlepši rudnik na Zemlji: Kilometri slanih tunela ispod Realmontea

U okrugu Agriđento, na južnoj obali Sicilije, nalazi se grad koji je dom tek 3.400 stanovnika. Ipak, on krije neverovatno bogatstvo.

Najlepši rudnik na Zemlji: Kilometri slanih tunela ispod Realmontea Foto: Shutterstock

Stotinak metara ispod Realmontea nalazi se rudnik jedinstvene lepote i ogromnog bogatstva, koji se prostire na čak 25 kilometara. Reč je o rudniku soli koji se sastoji od mreže složenih i veličanstvenih tunela, čiji su zidovi "išarani" tamnim i svetlim bojama u vidu pruga i koncentričnih krugova.

Pogledajte Aleksinački rudnik, više od dve decenije nakon tragedije

 

Ipak, ovaj rudnik nije samo estetsko blago Sicilije, već je i dalje koristan po budžet Italije: svake godine se iz njega izvadi čak 500 hiljada tona soli.

Stručnjaci veruju da je rudnik Realmontea dobio ovaj nestvaran izgled pre oko pet miliona godina, u vreme kada je Sredozemno more imalo cikluse delimičnog i potpunog sušenja. Veruje se da je u toku evaporacije morske vode na zidovima ostajao talog - ogromna količina soli koja danas ulepšava ove zidove.

 

U tunelima Realmontea nalazi se još jedan dragulj: crkva u koju može da se smesti i do osam stotina ljudi i u kojoj se svakog decembra obavljaju ovredi u čast Santa Barbare, zaštitnice rudara.bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je oktobarsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.