Rešenje višedecenijske dileme: Jesu li džinovske pande medvedi ili rakuni?

Naučnici dugo nisu mogli sa sigurnošću da svrstaju džinovsku pandu u određenu familiju jer imaju karakteristike i medveda i rakuna. Ipak, analiza njihovih genetskih karakteristika dala je konačan odgovor.

Odgovor

Kako bi rešili ovu dilemu, naučnici su sproveli genetsko istraživanje ćelija džinovske pande i uporedili ih s nalazima istraživanja ćelija crvene pande, američkog mrkom medveda, južnoameričkog medveda naočara i sunčanog medveda iz Malezije.

Foto-galerije: Kako se igraju nespretne pande?

Stručnjaci su podvrgli uzorke trima molekularnim testovima kako bi utvdili strukturu gena, a zaključak je bio jasan: džinovska panda i medved su najsličniji.


Foto: Profimedia

Kako piše LA Times, familija Procyonidae, kojoj pripadaju rakuni, najverovatnije se izdvojila odvojila od medveda pre oko 30 do 50 miliona gdina. Džinovske pande učinile su to pre oko 15 do 25 miliona godina, ali ih, sudeći po nalazima molekularnih testova, treba smatrati podgrupom porodice medveda. Takođe, naučnici su zaključili da je, od svih medveda, džinovskoj pandi najsličniji medved naočar, koji živi na tlu Južne Amerike.bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je julsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.