Planina s tajnom džinovskih razmera: Najveća piramida na svetu vekovima je bila skrivena

Iako je znatno širi od čuvene Keopsove piramide u Gizi i veruje da se po zapremini nenadmašan među piramidama, dugo niko nije shvatao da se veličanstveni hram u Čoluli krije ispod guste džungle.

Planina s tajnom džinovskih razmera: Najveća piramida na svetu vekovima je bila skrivena Foto: Profimedia

Kada je Ernan Kortes sa hiljadama vojnika umarširao u današnju Pueblu, stradala su mnoga sveta mesta urođenika. Samo 12. oktobra 1519. godine, za tri sata je poginulo tri hiljade ljudi, a brojni hramovi su poharani, dok su mnoge od astečkih piramida (stručnjaci veruju da su stanovnici ovog mesta imali po jednu za svaki dan u godini) nestale u plamenu.

Otkrijte: Tajne veličanstvenih majanskih piramida

Kako je vreme proticalo, sve više kolonizatora naseljavalo je ovaj prostor, pa tako danas Čolula ima po jednu crkvu za svaki dan u godini - čak 365 građevina, a kruna je Crkva Gospe od zdravlja, koja se nalazi na vrhu formacije za koju su doseljenici verovali da je planina. A ona je mnogo, mnogo više od toga.


Foto: Profimedia

Ispod ove male, ali prelepe crkve, drveća, gustog žbunja i tla nalazi se ogromna, drevna i veličanstvena piramida. Široka 450 metara i visoka između 55 i 66 metara, sa zapreminom od čak 4,45 miliona kubnih metara, ona je najveća piramida na svetu, sudeći po Ginisovoj knjizi rekorda, iako je Keopsova piramida viša. I ne samo to, reč je o građevini najveće zapremine koja je ikada sagrađena.

Saznajte: Zbog čega postoji toliko teorija o piramidama?

U vreme kada je Kortes stigao u današnji Meksiko, ovaj hram bio je star najmanje hiljadu godina, ali niko nije znao da je reč o svetilištu sve do 1910. godine, kada je započeta izgradnja bolnice.bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je julsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.