Skriveni džinovi koji oblikuju Zemlju: Vulkani koje nikad niko nije video

Nikada nismo videli njihove erupcije, a ipak – njima se može pripisati stvaranje više od polovine Zemljine kore. Zvuči gotovo kao zagonetka...

Skriveni džinovi koji oblikuju Zemlju: Vulkani koje nikad niko nije video Foto: Profimedia

Ostaci stotina hiljada podvodnih erupcija leže na dnu ekana, kilometrima i kilometrima daleko od površine vode.

"Izuzev osnovnih saznanja, znamo veoma malo o ovim vulkanskim procesima", objašnjava Izobel Jeo iz Instituta za istraživanje okeana "Geomar-Helmolc" u Kilu.

Gotovo sedamdeset procenata Zemljine kore, smatraju naučnici, formiraju grebeni poput čuvenog Srednjoatlantskog grebena, mesta na kojima se tektonske ploče udaljavaju jedne od drugih. Pri tome, dolazi do izbijanja magme i formiranja nove kore na mestima na kojima su se nekada nalazile tektonske ploče. Reč je o procesima koji su toliko snažni da usled njih nastaju ogromni vulkani.


Foto: Profimedia

Štaviše, srednjookeanski grebeni formiraju najveće vulkanske sisteme na našoj planeti. Oni su, međutim, toliko skriveni od naših pogleda da su ostali nedostižni. Ipak, Izobel Jeo se nada da će se to promeniti.

"Imamo tako malo saznanja o učestalosti i načinu erupcija vulkana na dnu okeana, kao i o strukturi kore koju oni formiraju, da zapravo ni ne znamo kako kora velikog dela Zemlje izgleda", ističe ona.

NASTAVAK NA SLEDEĆOJ STRANI



bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je oktobarsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.