Olimpijske igre: Upoznajte sportiste koji su dokazali da godine (ni)su važne

Srpski tim na Olimpijskim igrama u Riju započeo je bitku za osvajanje medalja. Mladi, zdravi, spretni i sposobni, baš kao i ostali učesnici. Ali nisu svi tako mladi.

Olimpijske igre: Upoznajte sportiste koji su dokazali da godine (ni)su važne Foto: Profimedia

Tridesetogodišnji Davor Štefanek doneo je srpskom timu prvu zlatnu medalju. Tridesetogodišnji Felps, između ostalih, zadivljuje rezultatima sportsku javnost.

Dvojica pomenutih su dvojica koji su nastavili da se takmiče uprkos mišljenju većine da su prevazišli svoje „vrhunske atletske godine“.

Smotra u Riju pokazuje da pored zdravog duha u zdravom telu bez volje i žara malo toga može da se postigne.

Oksana Čusovitina, četrdesetjednogodišnjakinja gimnastičarka, predstavlja Uzbekistan, četrdesetdvogodišnji britanski atletičar Džo Pevi nastavlja da trčeći osvaja kilometre, dok Meri Hana sa navršenih 61 godina predstavlja Australiju u konjičkim sportovima. Olimpijske igre u Riju biće zapamćene i po ovim takmičarima i pokazaće da godine (ni)su važne.

Saznajte i 11 zanimljivosti o Rio de Žaneiru koje niste znali

Dosadašnji rekord, kao najstariji muškarac koji se ikada takmičio na Olimpijskim igrama, drži šveđanin Oskar Svan, koji je Švedsku predstavljao u streličarstvu. Imao je 64 godine kada je osvojio zlato na Igrama 1912. godine u Stokholmu (u pucanju na pokretnu metu), a titulu najstarijeg olimpijca osvojio je 1920. godine u Antverpenu.

Uz Svana, bilo je još sportista koji su se takmičili zagazivši u osmu deceniju. Evo nekih:

Austrijanac Artur fon Pograc (konjički sportovi) imao je takođe 72 godine na Igrama u Berlinu 1936. godine.

Japanac Hiroši Hokecu (konjički sportovi) bio je najstariji takmičar u Londonu 2012. godine, sa 71 godinom. Šansu da u Riju oduzme titulu Oskaru Svanu nije iskoristio, jer mu se konj razboleo.

Britanka Lorna Džonston (konjički sportovi) najstarija je olimpijka. Imala je 70 godina na Igrama u Minhenu 1972. godine.

 

 ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je majsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.