Poslednji pećinski ljudi: Zakoračite u Žongdong, kinesko selo u pećini (VIDEO)

Selo Žongdong u kineskoj provinciji Guižou postalo je prava atrakcija budući da se nalazi unutar pećine, u kojoj imaju čak i školu i teren za basket.

Poslednji pećinski ljudi: Zakoračite u Žongdong, kinesko selo u pećini (VIDEO) Foto: FRED DUFOUR / AFP / Profimedia
Prelistajte galeriju   »
ostale slike u galeriji

Na 1.800 metara iznad nivoa mora nalazi se seoce do kog može da se stogne jedino jednočasovnim planinarenjem. Na ovom nepristupačnom mestu jedna zajednica, od osamnaest porodica, odnosno oko 100 stanovnika, se bori da preživi.

Meštani nemaju podršku vlade, koja je izjavila da Kina nije društvo pećinskih ljudi, pa im je 2008. godine zatvorila i školu. Sada deca moraju da pešače dva sata svakog jutra, u odlasku u školu, i popodneva, u povratku kući.

U cilju poboljšanja uslova života, stariji ljudi zajednice pokušali su da zamole vladu da izgradi put koji će biti povezan s pećinom, ali dugo nisu nailazili na razumevanje. Najbliža prodavnica udaljena je 15 km od sela, i do nje su morali da idu peške.

Osim pristupa televiziji i povremeno novinama, selo je uglavnom odsečeno od ostatka sveta.

Ipak, čini se da se poslednjih godina situacija popravlja. Budući da je selo unutar pećine izazvalo veliku medijsku pažnju i preraslo u pravu turističku atrakciju, sada postoji put koji ga povezuje sa ostatkom sveta.

Isto tako, vremenom je sve više meštana premešteno na druge lokacije. Ipak, većina stanovništva je ostala da živi u Žongdonu. Takođe, studenti odlaze da žive i uče u drugim gradovima, ali često vikendom i praznicima posećuju svoje roditelje.

 

Pogledajte i:slike u galeriji
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je martovsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.