10 novih očaravajućih mesta pod zaštitom Uneska

Unesko je prošle nedelje proširio svoju listu svetske kulturne baštine, a mi vam predstavljamo 10 omiljenih lokacija za sve ljubitelje putovanja.

6. Naselje Antekuera Dolmen (provincija Malage u južnoj španskoj pokrajini Andaluzije)

Datirajući iz 3. veka p.n.e, ove humke skrivene u andaluzijskim planinama je Unesko opisao kao jedno od najizvanrednijih radova arhtekture u evropskog preistoriji i jedno od najvažnijih primera evropske megalitske kulture. Antekera leži centralno, između Atlantika i mediteranskih regija, opkoračujući Afriku i Evropu i doprinoseći spajanju stilova arhitekture koji nisu viđeni nikada ranije

Savet: Pogledajte flamenko i posetite Muzej Pikaso Malga, obnovljenu palatu iz 16. veka koja prikazuje skoro 300 radova u rodnom gradu Pabla Pikasa.

7. Arhipelag Revillagigedo (Baja Kalifornija, Meksiko)

Četiri potopljena vulkanska ostrva čine naselje, na kojem je pre 3.5 miliona godina došlo do ekspanzije okeana. Vulkanska aktivnost nastavlja da čini ovaj rezervat važnim naseljem u geološkim istraživanjima. Nadimak ovog arhipelaga u Meksiku je Mali Galapagos, a ostrva i okolne vode obezbeđuju uporišno mesto za morske ptice i kritična staništa za niz divljih životinja sa neverovatnim obiljem delfina, kitova i ajkula. 

Savet: Putovanje od južnog poluostrva Baja traje 24 sata kako bi se dostigao arhipelag Revillagigedo, ali strastveni ronioci će naći neverovatni život u dubinama okeana koji je zaista vredan truda. 


Foto: Profimedia

8. Arheološko nalazište Nalanda Mahavihara (država Bihar u severoistočnoj Indiji)

Ovo arheološko nalazište prikazuje vrhunska svetilišta, stambene i obrazovne zgrade i druga važna umetnička dela. Manastir iz 5. veka je punih 800 godina prenosio univerzitetsko znanje i pomogao razvoju budizma u religiju.

Savet: Indijska vlada naporno radi kako bi povezala budistička naselja od velike važnosti poput Nalanda Mahavihara vozom, putem i avionom i promovisala religiozni i kulturni turizam. Sada turisti preferiraju da ostanu 16 kilometara od Radžgira.

Pročitajte i 10 veličanstvenih mesta pod zaštitom Uneska

9. Kompleks pećina Gorham (britanska prekomorska teritorija Gibraltara na južnoj obali Španije)

Ova upadljiva mreža morskih pećina na istočnoj strani Gibraltara je poslednje poznato mesto opstanka neandertalaca. Arheolozi su otkrili blago poput kamenog oružja i apstraktnih graviranja stena u četiri pećine Gorhama, pomažući da se razume ljudska evolucija i zanimanje neandertalaca u rasponu od 125 hiljada godina.

Savet: Mnogi turisti samo prođu brodom, ali šarmantna paladianska athitektura, barberski makaki i drugi dragulji čine Gibraltar posebnom destinacijom 


Foto: Profimedia

10. Žuodjiang Huašan (uz reku Žuodjiang u južnoj kineskoj reigji Guangksi koja se graniči sa Vijetnamom)

Smešteni na strmim krečnjačkim liticama u spektakularnom pejzažu koji je oformljen pre 200 miliona godina, ovih 38 primera umetnosti oslikavanja stena nude jedini trag života i rituala naroda Luoyue. Neki naučnici veruju da su ovi crteži, koji datiraju iz 5. veka p.n.e opisuju ceremoniju kulture bronzanog doba, nekada dominantne kulture u južnoj Kini

Savet: Udaljenost oslikanih stena je pomoglo njihovo očuvanje, ali grad Čongžu na oko sat vreme udaljen pruža turistima smeštaj i dobru polaznu osnovu za istraživanje prirode regiona.

 

 

 

 ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je junsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.