Nove slike erupcije vulkana Etna snimljene iz svemira

Posle deset meseci „laganog krčkanja“, sicilijanski vulkan je proključao. Masivne eksplozije iz kratera zabeležile su i Nasine kamere…

Nove slike erupcije vulkana Etna snimljene iz svemira Foto: NASA

Etna je od 19. februara imala tri velike erupcije tokom kojih je izbacila veliku količinu lave, lahara i oblaka pepela, a sateliti koji se u pravom trenutku našao na pravom mestu, zabeležio je prvu erupciju u nizu.

Kamera Advanced Land Imager (ALI) na satelitu Earth Observing-1 (EO-1) snimila je ovu fotografiju 19. februara u 9.59h ujutru, oko tri sata posle prvog praska.

Na fotografiji iznad, Nasa je izmenila originalne boje da bi bilo lakše napraviti razliku između sveže lave, snega, oblaka i šume.

Sveža lava je na fotografiji svetlo crvena, sneg je plavo-zelen, dok su oblaci ostali beličasti. Tamno sive oblasti predstavljaju delimično pošumljene naslage lave stare 30 do 350 godina.

Uprkos ovoj erupciji, stanovnici Katanije, drugog najvećeg grada na Siciliji, nisu bili u opasnosti. Vulkanolozi su pažljivo pratili razvoj situacije, a na aerodromu je sve funkcionisalo normalno.

Etna je jedan od najaktivnijih vulkana na svetu, a još u januaru su stručnjaci uočili znakove koji pokazuju da su nove erupcije neminovne.

Pogledajte i fotografiju sa originalnim bojama.bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je septembarsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.