Doli, prvi uspešno klonirani sisar

Doli, najčuvenija od svih ovaca, klonirana 5. jula 1996. u Škotskoj, prvi je sisar kloniran iz odrasle somatske ćelije, a 20 godina kasnije kloniranje u poljoprivredne svrhe praktikuje se svuda, ali ne i u Evropi koja se tome još opire.

Doli, prvi uspešno klonirani sisar Foto: Wikimedia Commons

U februaru 1997. Institut Roslin iz Edinburga objavio je dolazak na svet klonirane ovce i to izvanredno naučno postignuće odmah je izazvalo polemiku o mogućoj primeni tehnike na ljudsko biće.

Dolin život nije bio nimalo lak. Prerano je ostarila, bolovala od artritisa i bolesti pluća i eutanazovana je 2003, a njeni preparirani ostaci čuvaju se u Škotskom nacionalnom muzeju.

Kloniranje je složena tehnologija, a u slučaju Doli naučnici su klonirali ćeliju koja je bila deo mlečne žlezde odrasle ovce. Obavili su somatski ćelijski nuklearni transfer u kojem se ćelija stavlja u jajašce bez jezgra, a zatim se dve ćelije spajaju i razvijaju u embrion koji je usađen u matericu ovce.

"U stočarstvu se kloniranje smatra pomoćnom tehnikom pri reprodukciji životinja", navodi Žan Lui Pejro, naučnik u Francuskom institutu za agronomska istraživanja.

Svrha te vrlo skupe tehnike je da poboljša stoku.

Saznajte i 5 najmanjih sisara na svetu

Američke privatne kompanije kloniraju životinje zbog poboljšanja genetskih vrednosti, na primer krava koje daju mnogo mleka. Američka administracija za hranu i lekove (FDA) odobrila je 2008. komercijalizaciju proizvoda kloniranih životinja i njihovog potomstva, ocenivši da su "jednako bezbedni kao i konvencionalne životinje".

Uprkos slabom uspehu, od 15 do 30 odsto, kloniranje se nastavlja u Sjedinjenim Državama. Kloniranje u stočarstvu praktikuju Argentina, Brazil, Kanada i Australija, a Kina je 2015. najavila gradnju fabrike za kloniranje raznih životinja.

S druge strane, kloniranje nije zaživelo u Evropi, jer se evropski potrošači žale i žele da se zabrani uzgoj kloniranih životinja, kao i proizvoda poteklih od njihovih potomaka.

Pročitajte i Kada su sisari najbrže evoluirali?

Izvor: Rts



ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je martovsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.