Neverovatno otkriće: Ribe mogu da prepoznaju ljudska lica

Naučnici sa Univerziteta Oksford i Kvinslend su otkrili da vrste tropskih riba (archerfish) poseduju neverovatnu sposobnost da razlikuju ljudska lica.

Neverovatno otkriće: Ribe mogu da prepoznaju ljudska lica Foto: Profimedia

Istraživanje timova naučnika sa Univerziteta Oksforda (Velika Britanija) i Kvinslenda (Australija), koje je objavljeno u časopisu Scientific Reports, otkrilo je da je vrsta ribe (archerfish) sposobna da nauči i prepozna likove sa visokim stepenom preciznosti, što predstavlja impresivni podvig budući da ovaj zadatak zahteva sofisticirane vizuelne sposobnosti prepoznavanja, piše Science Daily.

Saznajte i Imaju li ribe emocije?

„Biti u stanju napraviti razliku između velikog broja ljudskih lica je iznenađujuće težak zadatak, uglavnom zbog činjenice da sva ljudska lica dele iste osnovne funkcije i oblike. Sva lica imaju dva oka iznad nosa i usta, tako da moramo da budemo u stanju da identifikujemo suptilne razlike u njihovim osobinama. Ukoliko uzmete u obzir da postoji sličnost u izgledu između nekih članova porodice, ovaj zadatak može biti zaista vrlo težak“, istakla je Kejt Njuport sa Univerziteta Oksford. 

„Postavili smo hipotezu da je ovaj zadatak toliko težak da ga mogu izvršiti samo primati, koji imaju veliki i kompleksan mozak. Činjenica je da ljudski mozak ima specijalnu regiju za prepoznavanje ljudskih lica. Kako bismo testirali ovu ideju, želeli smo da vidimo da li neka druga životinja sa manjim i jednostavnijim mozgom može da prepozna ljudska lica“, dodaje Njuport.

Naučnici su otkrili da je riba, iako nema sofisticirani vizuelni korteks primata, ipak sposobna da prepozna jedno lice od 44 novih lica. Ovo istraživanje dokazuje da riba kao beskičmenjak poseduje impresivne moći vizuelne percepcije.

Pogledajte i Selfi sa najvećom ribom na svetu

U studiji, ribama archerfish (riba strelac), vrsta tropske ribe poznata po sposobnosti da mlazom vode pogodi plen, ponuđene su dve slike ljudskih lica i naučene su da izaberu jednu od njih koristeći svoje mlazeve vode.

Potom su ribama predstavljene jedno poznato ljudsko lice i serija novih lica i pokazalo se da su sposobne da prepoznaju prvo lice. Bile su u stanju da izvrše ovaj zadak čak i kada su neke očigledne karakteristike, poput oblika glave i boje, bile uklonjene sa slike.

Ribe su pokazale visok stepen preciznosti od čak 81 procenta u prvom eksperimentu (gde su morale da prepoznaju lice od 44 novih lica) i 86 procenata u drugom eksperimentu (gde su standardizovane crte lica poput osvetljenja i boje), što predstavlja neverovatno otkriće.

Pogledajte i Nezaboravno prijateljstvo ronilaca i ribe na dnu okeana (VIDEO)

 bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je septembarsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.