10 najstarijih gradova u Evropi

Zakoračite ovog leta u neki od najstarijih gradova evropskog kontinenta sa bogatom istorijom i kulturom.

5. Patra (Grčka)

Prvi stanovnici naselili su ovaj grad oko 3.500 godina pre nove ere

Arheološka iskopavanja pokazala su da je Patra bila naseljena još u ranom heladskom periodu. Nju su, poput brojnih drugih grčkih gradova, okupirali Turci, a zapalili su je muslimanski Albanci 1779. godine. Nakon zemljotresa u 6. veku, na planini Panahaiko sagrađen je zamak, a Patra je do današnjeg dana ostala podeljena na Gornju i Donju oblast. Moderni deo grada, na obali zapadne Grčke, naseljava oko 200.000 stanovnika.

4. Hanija (Krit)

Prvi stanovnici naselili su ovaj grad 4.000 godina pre nove ere. 

Iznad luke u Haniji, na brdu Kasteli, pronađeni su ostaci antičkog grada Kidonije. Pretpostavlja se da ruševine potiču iz minojskog perioda (2.100-1.100 godina p.n.e), ali tragovi naseljavanja vode sve do neolita. Homer navodi da je Hanija svojevremeno bila jedan od najznačajnijih gradova, a na lokalitetu su pronađene freske, grnčarija i novčići koji su danas javno izloženi. Stručnjaci smatraju da su Kidoniju uništili Saraceni oko 828. godine, a da su Venecijanci kasnije izgradili naselje koje je postalo moderna Hanija. Grad je danas, nesumnjivo, jedna od najatraktivnijih destinacija koje turisti mogu posetiti na Kritu.

Poput Venecije: 10 prelepih gradova ispresecanih kanalima

3. Plovdiv (Bugarska)

Prvi stanovnici naselili su ovaj grad 4,000 godina pre nove ere. 

Ostaci neolitskog naselja u Plovdivu ukazuju na to da su gradom starim oko 6,000 godina prvo upravljali Tračani, tadašnji makedonski Grci, a zatim Rimljani, koji su ga učinili značajnom konurbacijom. Ruševine iz ovog perioda su prisutne i danas: Rimsko pozorište u centru grada i antički stadion iz 2. veka u koji može da se smesti 30.000 gledalaca. Grad je pao pod vlast Otomanskog carstva u 14. veku, a oslobođen nakon bitke kod Filipopolisa 1878. godine.


Rimsko pozorište, Plovdiv Foto: Profimedia

2. Atina (Grčka)

Prvi stanovnici naselili su ovaj grad 5,000 godina pre nove ere. 

Akropolj je naseljen najmanje sedam milenijuma, a legenda kaže da su se Atina i Posejdon takmičili pre kome će grad dobiti ime. Dogovor je bio da pobedi onaj ko će gradu podariti dragoceniji poklon. Posejdon je udario trozupcem o stenu, usled čega je potekla slana voda, a Atina je pod vodu spustila drvo, koje je donelo plod masline. Kako su narodima masline bile važnije, grad je nazvan po Atini. Atina, kolevka demokratije, bila je toliko poštovana kao grad, da nikada nije razrušena, iako je bila osvajana, niti su njeni stanovnici porobljavani. Atinjani su pobedili Persijance u bici na Maratonskom polju 490. godine pre nove ere, nakon čega je nastupilo zlatno doba grada, pod vladavinom Periklea. U njemu su živeli Sokrat, Hipokrat i Sofokle, za kojima su došli Aristotel i Platon.

1. Argos (Grčka)

Prvi stanovnici naselili su ovaj grad 5.000 godina pre nove ere. 

Árgos, grad na severoistočnom delu Peloponeza, smešten 12 kilometara od Nafplija, predstavljao je važan centar tokom mikenskog perioda (1600-1100 godina p.n.e), mada je postao najistaknutiji tokom tiranije kralja Fidona u 7. veku pre nove ere. Prema mitologiji, dobio je ime po sinu Zevsa i Niobe, a u Homerovoj Ilijadi opisan je kao renomirani centar za uzgoj konja. Hera, boginja braka, naročito je ovde bila poštovana, a građani su u njenu čast podigli hram i održavali godišnje festivale. Mikenske grobnice, svetilište boginje Afrodite i pozorište koje može da primi do 20.000 gledalaca turisti mogu obići i danas.


Blago Atreja, Argos Foto: Profimediaostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je februarsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.