Nasleđe dinastije Nemanjića: 4 zadužbine Stefana Nemanje

Upoznajte se sa nekim od najlepših i najvrednijih zadužbina čuvene srednjevekovne dinastije Nemanjić, koja je vladala Srbijom više od dva veka i iza sebe ostavila izuzetno vredna dela, u brojnim oblastima, od politike do kulture!

Đurđevi Stupovi


Foto: Wikimedia Commons

Prvu vladarsku zadužbinu, Stefan Nemanja je, kako je kasnije pisao njegov sin, izgradio kako bi se zahvalio svetom Đorđu za spasenje iz zatočeništva. Velelepna crkva, nadomak tadašnje srpske prestonice Rasa, izgrađena je do 1171, a oslikana do 1175. godine. Impozantnom arhitekturom, sa dve masivne četvorougaone kule i izuzetnim geografskim položajem, crkva je potpuno dominirala nad dolinama reka Raške i Deževe. 

Studenica


Foto: Profimedia

U dolini istoimene reke, podno planine Radočelo, Stefan Nemanja je podigao 1183. godine crkvu koju je posvetio Bogorodici. Na taj način, osnovan je manastir Studenica, jedan od najlepših spomenika srpske srednjevekovne duhovnosti i arhitekture. Nemanjina crkva, pokrivena spolja belim mermerom, spojila je zapadne i istočne graditeljske stilove, nastavljajući tako sa afirmacijom zasebne, raške škole arhitekture. Nemanjini potomci, kasnije su takođe gradili svoje zadžbine u okviru ovog manastirskog kompleksa.

Upravo u ovom manastiru, Nemanja je primio monaški postrig 1196. godine, postavši tako monah Simeon. Nakon smrti, njegove mošti su prenete u Studenicu 1206. godine, gde počivaju i danas.

Hilandar


Foto: Wikimedia Commons

Godine 1198, Monah Simeon je sa svojim sinom Rastkom odlučio da na ruševinama zapustelog manastira na severu Svete Gore na Atosu, izgradi novo srpsko kulturno i duhovno središte. Kasnija zadužbinarska delatnost Nemanjinih potomaka, a naročito kralja Stefana Uroša II Milutina, značajno je obogatila ovaj manastir i donela mu izgled koji u velikoj meri ima i danas.

Manastirska zajednica ograđena je zidovima pojačanim kulama, Svetog Save i Svetog Georgija. U unutrašnjosti, pored glavne crkve Vavedenja presvete Bogorodice koja predstavlja Milutinovu zadužbinu, nalazi se još dvanaest manjih crkava i kapela, nastalih u najrazličitijim vremenima. Manastirom dominira klasična, vizantijska arhitektura, karakteristična prevashodno za Milutinove zadužbine.

 

Možda će vas zanimati i:ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je majsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.