Sintra, portugalski grad dvoraca koji će vas očarati

Zavirite u dragulj Portugalije, grad bogate istorije, vrtova i spektakularnih arhitektonskih zdanja, koji se od 1995. godine nalazi na Uneskovoj listi svetske baštine.

Sintra, portugalski grad dvoraca koji će vas očarati Bunar inicijacije u zamku Regaleira Foto: Profimedia

Na tridesetak kilometara od Lisabona nalazi se pravi dragulj smešten između planina i mora. Grad bogate istorije, obavijen čarobnim šumama i još lepšom arhitekturom. Vekovima je služio kao inspiracija mnogobrojnim umetnicima, među kojima je bio i Lord Bajron koji je za Sintru rekao da je poput „veličanstvenog edena“.

Sintra je grad koji će vas podsetiti da su dela večna i da priroda ume da očara zavede i omađija.

Ukoliko se nekada uputite u Sintru, ne propustite da obiđete neki od sledećih šest dvoraca:

Pogledajte još i „Đavolja usta“ u Portugaliji, neobična formacija stena obavijena velom misterije

Dvorac Pena (Palacio da Pena)


Foto:Profimedia

Zbog položaja, ali i različitih arhitektonskih stilova gradnje, dvorac Pena možda najbolje oslikava ceo grad, ali i Portugal uopšte. Zaštićena od strane Uneska, građevina je svakako jedna od najemblematičnijih primeraka romaničke arhitekture 19. veka. Dvorac Pena datira iz srednjeg veka, kada je bio kapela koja je na vrhu brda nadgledala grad. U 15. veku dvorac je bio mesto okupljanja hodočasnika da bi od kapele kralj Džon II i kralj Manuel I sagradili manastir koji je potpuno razoren u zemljotresu 1755. godine. Kralj Ferdinand je u 18. veku iz pepela sagradio dvorac od kojeg zastaje dah i koji je ubrzo postao omiljen letnjikovac portugalske aristokratije. 

Zamak Regaleira (Quinta da Regaleira)


Foto:Profimedia

Smešten u neposrednoj blizini centralnog gradskog trga, nalazi se dragulj gotske, renesansne i manuelino arhitekture. Mistični i veličanstveni zamak Regaleira u svojim vrtovima krije mnogobrojna iznenađenja, od kojih je svakako najzanimljiviji bunar inicijacije za koji se veruje da je služio za okultne obrede. Ovaj bunar je tek skoro otvoren za javnost. Početkom 20. veka ga je izgradio Antonio Augusto Karvaljo Monteira, pa je zamak poznat i kao zamak Monteiro Milionera, tadašnjeg bogataša i veleposednika.

Pogledajte i Saramagova Portugalija

Nacionalni dvorac Sintra (Palacio Nacional de Sintra)


Foto:Profimedia

Lako uočljiv zbog svoja dva ogromna dimnjaka, dvorac se nalazi u samom centru grada i datira još od vremena kada su Potrugalijom vladali Mavari. U 20. veku dvorac je preuzela aristokratija koja je značajno izmenila izgled, pa dvorac Sintra danas predstavlja miks gotske, manuelino i mavarske arhitekture.bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je julsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.