Divlje cveće prekrilo „Dolinu smrti“ (VIDEO)

Otkrijte kako je globalni atmosfersko-okeanski fenomen „El Ninjo“ učinio da Nacionalni park „Dolina smrti“ u Kaliforniji ove godine procveta.

Divlje cveće prekrilo „Dolinu smrti“ (VIDEO) Foto: Profimedia

Dolina Smrti ima ekstremne uslove – kiša retko pada, letnje temperature dostižu čak 120 stepeni Celzijusovih, a dolina se nalazi ispod nivoa mora. 

Ipak, globalni atmosfersko-okeanski fenomen El Ninjo koji zapravo predstavlja snažne temperaturne fluktuacije na površini istočnog Pacifika i utiče na vremenske prilike u tom području, doveo je do toga da ovo pustinjsko područje procveta.

Pročitajte i Rešena misterija kamenja koje se kreće (VIDEO)

Prema saopštenju Nacionalnog park-servisa, serija oluja koja se odigrala u oktobru prošle godine, donela je velike kiše. Tokom zimskih meseci bilo je još padavina koje su pogađale nekoliko oblasti ovog paraka. Na ovom području u proseku godišnje padne oko dva inča kiše, a ovog puta je za samo pet sati palo tri inča na jednom mestu.

El Ninjo zapravo izaziva ovakve padavine u Dolini Smrti. Slično se desilo 1998. a potom i 2005. godine. Prvi put nakon 11 godina Nacionalni park doživljava „super procvat“ (kako ga neki nazivaju) divljeg cveća koje drastično menja izgled ove pustinje.
Cvetanje započinje na jugu na visini ispod 1000 metara, a zatim se pomera severnije, na veću visinu, tokom proleća. Na nižoj visini cvetanje se nastavlja do sredine marta, dok se cveće na višim kotama pojavljuje tokom kasnog proleća.

Pogledajte video:ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je junsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.