Šta se krije iza tajne odaje u Tutankamonovoj grobnici?

Egipatsko Ministarstvo antikviteta najavilo je da će 2. aprila biti započeta nova istraživanja i skeniranja grobnice kralja Tutankamona, koja bi mogla da otkriju nove činjenice o grobnici egipatskog faraona.

Šta se krije iza tajne odaje u Tutankamonovoj grobnici? Foto: Shutterstock

Nakon što se danima spekulisalo o izjavi ministra turizma u Egiptu, Hašima Zazoa, da se u Tutankamonovoj grobnici sigurno nalaze skrivene odaje koje kriju velikog blago, Ministarstvo antikviteta je otkrilo da će uskoro otpočeti nova istraživanja, koja će obelodaniti pravu istinu o grobnici kralja Tutankamona. 

Saznajte i 5 stvari koje niste znali o Tutankamonovoj mumiji

Prošle godine, egiptolog sa Univerziteta Arizona Nikolas Rivs je objavio rezultate koji ukazuju da postoje skrivene odaje iza jednog zida u Tutankamonovoj grobnici. On smatra da ove komore skrivaju grobnicu kraljice Nefertiti, žene faraona Akhenatena i Tutankamonovog oca.

„Mogli bismo se prvi put u novijoj istoriji suočiti sa netaknutom grobnicom jednog egipatskog faraona u Dolini kraljeva“, izjavio je Rivs za časopis LiveScience prošle godine. 

Egiptolog je objasnio da je kompanija Factum Arte, koja je angažovana da skenira Tutankamonovu grobnicu, otkrila neobične linije i nepravilnosti u malteru grobnice što ukazuje na to da je zid izgrađen preko vrata u drevnim vremenima.

Neki od artefakta u Tutankamonovoj grobnici bili su prvobitno namenjeni za Nefertiti, ali su nakon Tutankamonove smrti ipak sahranjeni sa njim.

Prva otkrića u potrazi za Nefertiti: Krije li Tutankamonova grobnica tajnu odaju?

Skeniranje radarom koje je obavljeno na grobu prošle godine pokazuje da iza zida može da postoji praznina. Bivši egipatski ministar za antikvitete, Zahi Havas, zatražio je da se ta tvrdnja oprezno i detaljno istraži. On je istakao da geološke osobine u Dolini kraljeva mogu dovesti do toga da radar lažno pokazuje pozitivno na grobnicu, dok u stvari taj signal dolazi od prirode. 

Egipatski zvaničnici se nadaju da bi potencijalno otkriće skrivene grobnice moglo povećati priliv turista u Egipat. ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je februarsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.