Kako dobiti Oskara?

Četvoro od petoro nominovanih u kategoriji za najboljeg glumca za ovogodišnju nagradu američke Akademije filmskih umetnosti ima nešto zajedničko.

Kako dobiti Oskara? Foto: Profimedia

Pored toga što su svi bele puti, što je izazvalo posebnu pažnju boraca za ljudska prava, oni su nominovani za uloge u filmovima čiji su scenariji pisani po istinitim događajima. Dakle, oni su pokušali da na velikom platnu ožive lik nastao po stvarnoj osobi.

Zanimljivo je da je tokom proteklih 50 godina trećina dobitnika Oskara u ovoj kategoriji svoje uloge zasnovana na ličnostima i iskustvima stvarnih ljudi. Od 2003. godine, polovina dobitnica priznanja za najbolju glumicu i i nešto više od dve trećine priznanja za najboljeg glumca dodeljeno je umetnicima koji su igrali ovakve likove.

Pogledajte 10 najboljih filmskih scenografija ikada napravljenih

Još uvek se prepričava trenutak kada je na snimanju filma „Šindlerova lista“ bivšoj zarobljenici nacističkog logora Mili Feferberg predstavljen glumac Rejf Fajns, koji je igrao lik Amona Get, komandanta logora u blizini Krakova. Feferbergova je počela da se trese zbog Fajnsove sličnosti s Getom. Ipak, britanski glumac nije nagrađen Oskarom.

Glas

Dok današnji glumci uglavnom pokušavaju da potpuno „uđu u lik“ – provode vreme s osobom koju će glumiti ako je živa, čitaju o njoj, trude se da oponašaju njenu mimiku i gestikulaciju, nekada to nije bio slučaj. Pre devedeetih godina prošlost veka, filmadžije nisu to očekivale od glumaca, pa je 1971. godine Džordž K. Skot dobio (i odbio) Oskara za lik generala Džordža S. Patona, koji je igrao govoreći upečatljivo, dubokim glasom. General Paton, ipak, nije zvučao ni približno tako.

„Paton je imao veoma piskav glas, a njegov govor je otkrivao i da potiče iz američke više klase“, ističe Denis Bingam, autor knjige „Čiji su to uopšte životi?“.

Zašto ljudi vole da gledaju horor filmove?

Džordž K. Skot je uspeo da oponaša generala Patona, ali filmski studio koji je snimao film nije želeo da Paton zvuči tako.

Danas je, međutim, drugačije.

Glumac Danijel Dej-Luis, nagrađen Oskarom za lik Abrahama Linkolna u filmu „Linkoln“ pre nekoliko godina, vredno je istraživao ne bi li otkrio kako je 16. predsednik Amerike zaista zvučao. I kritika i šira javnost bili su oduševljeni time kako je Meril Strip igrala lik Margaret Tačer u filmu „Gvozdena dama“, pre svega zato što je prilično podsećala na nju.bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je septembarsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.