Čovek koji je štucao 68 godina

Od svojih 97 godina, Čarls Ozborn nije štucao svega 29. Sudeći po „Ginisovog knjizi rekorda“, to ga čini apsolutnim svetskim rekorderom.

Čovek koji je štucao 68 godina Foto: Shutterstock

Sve je počelo 1922. godine, dok je, spremajući se da je iseče, kačio svinju tešku više od 150 kilograma. Podigao ju je i ona je pala. Kako je objasnio, u tom trenutku ništa nije osetio, ali mu je lekar kasnije rekao da je tom prilikom povredio sićušan krvni sud u mozgu. Posledica toga bila je povreda malog dela mozga koji je odgovoran za štucanje, rekao je dr Terens Entoni, koji je lečio Ozborna pri kraju njegovog života.

Zanimljivosti o telu: Zašto štucamo?

Na samom početku, Ozborn bi, u proseku, štucnuo 40 puta u minutu. Kako su godine prolazile, taj broj se smanjivao, pa je u jednom trenutku štucao po 20 puta u minutu, sve dok iznenada u poslednjoj godini njegovog života štucavica nije potpuno prestala.

Procenjeno je da u životu štucao više od 430 miliona puta.

Čarls Ozborn naučio je da živi s ovom neprijatnošću – lekari klinike „Mejo“ objasnili su mu kako da „priguši“ zvuk štucanja, a taj metod podrazumevao je pažljivo disanje između štucanja.

Otkrijte zašto je zevanje "zarazno"

Interesantno, to nije posebno ometalo njegov život. Ženio se dva puta i imao osmoro dece, a jedini veći problem bilo je gutanje hrane u poznom dobu, kada je pasirao sve namirnice.bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je oktobarsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.