10 najzanimljivijih turističkih destinacija u Iranu

Od drevnih gradova i arheoloških dragulja preko čuvenog skijališta do modernih centara, Iran nudi mnogo toga...

10 najzanimljivijih turističkih destinacija u Iranu Foto: Profimedia

Persepolis je prestonica Ahemenidskog carstva i jedno od svetskih antičkih destinacija. Svrstan je u Uneskovu listu svetske baštine 1979. godine.


Foto: Wikimedia Commons

Trg Amir Čakmak je napravljen u IX veku u gradu Jazdu i centar je zoroastrizma, jedne od najstarijih religija na svetu. Grad se nalazi u pustinji i poznat je po tzv. hvatačima vetra, delu tradicionalne persijske arhitekture, koji služe za pravljenje prirodne ventilacije u zgradama.

Otkrijte 10 razloga da posetite Jordan


Foto: Wikimedia Commons

Bašta Eram ili Rajska bašta u Širazu je tipična persijska bašta. Vodeni put vodi prema Kavam istorijskoj kući. Širaz je grad ljubavi i persijske poezije kao i mnogih znamenitosti, uključujući grob poznatog persijskog pesnika iz XIV veka, Hafeza. Sadi, još jedan poznati pesnik iz XIII veka, takođe je sahranjen u Širazu.


Foto: Wikimedia Commons

Večernja molitva je tradicija u svetilištu Imam Reza iz IX veka u Mašhadu. Ovo svetilište je inače najveća džamija na svetu. Grad leži blizu granice sa Avganistanom i popularna je destinacija za hodočasnike i verske turiste. U njemu se nalazi i grob persijskog pesnika i nacionalnog junaka Ferdovsija, autora Šahname ili Knjige kraljeva.

Iračka Venecija: Plutajuće kuće bliskoistočne močvare


Foto: Wikimedia Commons

Skijalište Šemšak je udaljeno oko 56 km od Teherana i zajedno sa skijalištem Dizinom je smešteno u Alborc planinama blizu prestonice. Ova skijališta su omiljeno odmaralište imućnijih građana Teherana tokom zimskih i prolećnih meseci.


Foto: Wikimedia Commonsostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je majsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.