Kako se zaštititi od Zike?

Nakon što je Svetska zdravstvena organizacija proglasila uzbunu zbog virusa Zika, eksperti iz Bostona u Masačusetsu objavili su i savete za odbranu.

Kako se zaštititi od Zike? Devojčica u selu San Dijego u Salvadoru slika mural u okvriu projekta borbe protiv virusa denga, čikungunja i Zika Foto: Profimedia

Medicinski eksperti iz Bostona u Masačusetsu Lin Čen i Hamer Dejvidson ponudili su savete za sprečavanje širenja Zika virusa u najnovijem broju časopisa „Anali interne medicine“ (Annals of Internal Medicine). Saveti, objavljeni 2. februara, odnose se na lekare, ali i na trudnice i dojilje, čija zaraženost može ugroziti njihovu decu.

Zika virus: 10 najčešćih pitanja i odgovora o novoj pretnji

Zika virus se u posledljih nekoliko meseci naglo proširio po Južnoj Americi i Karibima, a jako mali broj zaraženih postoji i u zemljama kao što su SAD, Velika Britanija i Australija. Virus kod većine zaraženih ne izaziva nikakve simptome, ali jedan u pet dobije tzv. ”Zika groznicu”, čiji su simptomi povišena temperatura, osipi i bol u zglobovima.

Zika virus prenose komarci iz roda Aedes, kojih ima na svim kontinentima, osim na Antarktiku. Aedes komarci takođe prenose bolesti dengu i čikungunju, koje imaju slične simptome kao i Zika. Eksperti zbog toga savetuju da lekari koriste ove dve bolesti za potrebe diferencijalne dijagnoze Zika groznice kod pacijenata koji dolaze iz Južne Amerike i sa Kariba.

Pročitajte: Jedna životinja mogla bi da bude rešenje za virus Zika


U Venecueli se sprovodi zaprašivanje svih javnih prostora. Na ovoj fotografiji vidimo radnika kako zaprašuje crkvu u Karakasu nakon što je u Venecueli zabeleženo čak 4.700 slučajeva za koje se sumnja da imaju veze s virusom Zika. Foto: Profimedia

Ako je Zikom zaražena trudnica, istraživanja ukazuju da dete ima značajno veću šansu da bude rođeno s mikrocefalijom, poremećajem koji može imati ozbiljne razvojne posledice. Kod mikrocefalije dolazi do preranog srastanja lobanje, čime se sprečava razvoj mozga. U zavisnosti od ozbiljnosti poremećaja, posledice mogu biti usporen mentalni razvoj, problemi u motorici, kao i skraćen životni vek.

Zbog ovih rizika, eksperti savetuju trudnicama da ne putuju u zemlje u kojima postoji velika opasnost od zaraze. Ako ipak putuju, savet je da koriste sredstva protiv komaraca, posebno ona koja sadrže DEET (dietiltoluamid), pikaridin ili IR3535. Isti savet se upućuje i dojiljama, jer se mikrocefalija može razviti i nakon porođaja.

Neočekivan korak u borbi protiv virusa Zika: Uzgajanjem komaraca protiv nove pretnje čoveku

Veza između Zika virusa i mikrocefalije otkrivena je u Brazilu prošle godine. U Brazilu je tokom 2015. godine zabeleženo 2782 slučaja mikrocefalije, u poređenju sa 147 prethodne godine. Korelacija sa širenjem Zika virusa dalje je bila potkrepljena istraživanjem brazilskog Ministarstva zdravlja, koje je u januaru 2016. navelo 134 slučaja mikrocefalije za koje se veruje da su uzrokovani ovim virusom.

Istraživanje Zika virusa i epidemije se nastavlja. Virus je dobio naziv po istoimenoj šumi u Ugandi gde je prvi put otkriven i izolovan 1947. godine, kada je pacijent bio jedan Rezus makaki majmun. Ako je veza između Zike i mikrocefalije tačna, pretpostavlja se da ranije nije bila primećena jer Zika nikada nije bila rasprostranjena na statistički bitnom uzorku pacijenata.

Izvor: Elementarijumostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je martovsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.