3D rekonstrukcija otkriva kako je Akropolj izgledao u „zlatno doba“

Zaštitni znak Atine – „grad na brdu“ – jedna je od najlepših i najposećenijih drevnih građevina na svetu. Kako je Akropolj izgledao pre mnogo vekova?

3D rekonstrukcija otkriva kako je Akropolj izgledao u „zlatno doba“ Foto: YouTube/Printscreen

Brdo na kojem se nalazi bilo je naseljeno od 4. milenijuma pre nove ere, ali u Perikleovo doba, odnosno u petom veku pre naše ere dobio je svoj prepoznatljiv izgled kada su izgrađene najznačajnije građavine od kojih najveću slavu nosi Partenon - simbol savršene proporcije i antičkog ideala lepote, piše Newsweek.

Rani naseljenici su, radi odbrane, birali uzvišeno zemljište, najčešće brdo sa strmim stranama, i ta rana utvrđenja su u mnogim delovima sveta postala središte velikih gradova koji su se razvijali u podnožju.

Znate li kako je nekada izgledao Partenon?

Od Perikleovog doba - tokom cele antike i srednjeg veka - Akropolj je pretrpeo brojne pljačke i razaranja. Mnogi osvajači odnosili su ili uništavali drevne spomenike, a najveću štetu nanele su Osmanlije, koji su Partenon pretvorili u oružarnicu, i Britanska imperija, čiji su "arheolozi" izneli najvrednija blaga i odneli ih u Veliku Britaniju.

Sada, uz pomoć 3D kompjuterske tehnologije, tim sastavljen od arhitekata, dizajnera, istoričara i arheologa rekonstruisao je centar drevne Atine kako je izgledao u "zlatno doba".ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je junsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.