Smrt Cu Rue, jednog od poslednjih primeraka kritično ugrožene vrste

Nedavna smrt džinovske kornjače mekog oklopa s Jangcekjanga korak je bliže izumiranju ove kritično ugrožene vrste.

Smrt Cu Rue, jednog od poslednjih primeraka kritično ugrožene vrste Foto: Profimedia

Na svetu danas postoje još samo tri primerka, piše Džon R. Plat za naučni časopis Scientific American.

Sujeverje
Smrt Cu Rue dogodila se gotovo istovremeno s održavanjem kongresa povodom izbora novih lidera Vijetnama, što je izazvalo brigu sujevernih Vijetnamaca jer je tumače kao loš znak.

Džinovska kornjača Cu Rua je živela u jezeru u centru Hanoja, glavnog grada Vijetnama i bila je jedna je od poslednjih živih primeraka svoje vrste. Gubitak staništa, zagađenje i prekomerna eksploatacija džinovskih kornjača dovela ih je do istrebljenja, piše Rik Hadson za blog  Turtle Survival Alliance. Preostale jedinke su još mužjak i ženka u Kini, kao i jedna kornjača nepoznatog pola  koja živi izvan Hanoja.

Redak fenomen: Leptiri piju kornjačine suze

„Cu Ruin duhovni i kulturni značaj u ovoj duboko spiritualnoj i konfučijanskoj zemlji ogleda se u tome da je vest o njenoj smrti dovela do nacionalnog osećanja tuge“, piše Majk Iv za The New York Times.

Pogledajte kako izgleda nedavno otkrivena „svetlucava kornjača“ (VIDEO)

Budućnost opstanka
Jedina šansa za oporavak ove vrste jeste preostala ženka koja živi u Kini. Raniji pokušaji parenja su bili neuspešni, verovatno zbog izloženosti ženke stresu ili neplodnosti ostarelog mužjaka, rekla je Kejtlin Solimin za National Geographic.

Ova kornjača je smatrana inkarnacijom jedne od četiri svete životinje u Vijetnamu. Legenda kaže da je Le Loi, vijetnamski general i car, koristio magični mač koji je pripadao Kralju zmajeva u borbi protiv Kineza. Nakon što su stekli nezavisnost, car je vratio mač Kralju zmajeva tako što ga je predao džinovskoj kornjači u jezeru koje je kasnije postalo poznato kao Hoan Kiem ili Jezero vraćenog mača, izveštava Nga Pham za Bi-Bi-Si Njuz.

Otkrijte: Kako izgleda svet iz perspektive jedne kornjače? (VIDEO)ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je junsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.