Kako je izgledao jelovnik starih Rimljana?

Hleb, vino i maslinovo ulje – tzv. „mediteranska trijada“ – iznenađujuće, nije činila osnovu ishrane Rimljana. Njihov jelovnik bio je raznovrsniji...

Kako je izgledao jelovnik starih Rimljana? Foto: Profimedia

Arheolozi koji su ispitivali kanalizaciju i septičke jame drevnog grada Herkulaneuma 2013. godine došli su do neverovatnog otkrića koje je srušilo ustaljenu pretpostavku prema kojoj su se obični stari Rimljani hranili pretežno hlebom i maslinovim uljem, piše Newsweek. Istraživanja su pokazala da se na njihovoj trpezi nalazio čitav niz različizih vrsta ribe, voća i pikantnih jela.

Shodno budžetu, svaki tip namirnica imao je svoje potrošače. Bogatiji su pili falernijansko vino iz regije današnjeg Napulja; neki su konzumirali domaće povrće i začine, dok su drugi imali egzozične produkte Indije ili usoljenu svinjetinu i tunjevinu iz Španije.

Saznajte: Kako su Rimljani u XV veku dočekali devojku iz starog Rima

Ishrana u Rimskom carstvu imala je opseg od tradicionalne do egzotične.


Foto: Profimedia

Još jedan mit o hrani u starom Rimu ustalio je zamisao o raskalašnim gozbama na kojima su dekadentni slojevi društva konzumirali puhove, medvede i skupe riblje soseve. Preterivanje u ovim pričama proizašlo je iz činjenice da su sami Rimljani povremeno bili fascinirani ili zgađeni sopstvenim navikama vezanim za jelo, zbog čega su o tome i pisali.

Jedan od ovih drevnih autora bio je Apik, veoma bogat Rimljanin koji je toliko voleo hranu da je svo svoje bogatstvo potrošio na gozbe. Ipak, iza sebe je ostavio kuvar sa brojnim recepima koji nam otkrivaju kako je izgledaka trpeza u prvom veku nove ere. Evo jednog recepta:

"Stavite u tiganj biber, nanu, prženi kim, seme celera, urme, med, sirće, koncentrat vina, riblji sos i malo ulja. Pržite dok se ne ukrčka. Ubacite skrob kako bi se sve zgusnulo i to prelijte preko nojevog mesa i začinite biberom".

Pročitajte: Kad su u starom Rimu robovi i gospodari menjali uloge...

Deluje neverovatno, ali stari Rimljani zaista su imali priliku da uživaju u ovakvim gurmanlucima.



bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...