40.000 godina istorije Londona prikazanih na nesvakidašnji način

National Geographic predstavlja istoriju jednog od najlepših gradova na svetu animiranim filmom – i papirom.

40.000 godina istorije Londona prikazanih na nesvakidašnji način Foto: YouTube/Printscreen

Ispod ulica Londona još uvek se kriju tragovi života i smrti u prošlosti glavnog grada Velike Britanije.

Na krovovima Londona: Nešto drugačije fotografije britanske prestonice

Nekada davno, London je bio dom runastih mamuta i predaka današnjeg čoveka, okovan divljinom. Mnogo, mnogo kasnije, kako je temperatura rasla, nomadska plemena pravila su mostove kako bi olakšali putovanje i lov u surovim močvarama. Već u gvozdeno doba, ovo tlo privlačilo je sve više ljudi, a početkom naše ere su ovom teritorijom zavladali Rimljani. Mir nije potrajao: Budika, kraljica Icena, 60. godine nove ere prevodila je pobunu protiv rimske vlasti, a  London je postajao sve interesantniji osvajačima u vekovima koji su usledili.

Rat nije jedino sa čime su se borili stanovnici ovog grada – izdržali su dve epidemije kuge i jedan od najpoznatijih požara u istoriji.

Pogledajte: Neobična poplava koja je razorila ulice Londona

Ipak, grad je ponovo podignut i širom raširenih ruku dočekao je industrijsko doba. Ono je, još jednom, sve promenilo...

Pogledajte Čarolija Londona sažeta u 3 minuta (VIDEO)

Proteklih godina, prilikom iskopavanja na više lokacija u Londonu pronađen je veliki broj predmeta koji svedoče o prošlosti ovog grada – samo na Istu Endu, mestu na kojem su 2012. godine održane Olimpijske igre, pronađeno je više od 10.000 artefakata! Svako otkriće pokazuje nam brojne slojeve istorije jer je predstavlja važan dokaz o životima i smrti ljudi Londona.

National Geographic snimio je interesantan video-prikaz duge i dinamične istorije Londona, a sve što ćete u njemu videti napravljeno je isključivo od papira. Sigurno smo da ćete uživati...ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je martovsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.