U čast Tesli: Stanica moskovskog metroa pretvorena u naučnu laboratoriju

Oko 50 metara ispod ulica Moskve, Teslini transformatori bili su zaduženi za pravi svetlosni spektakl.

U čast Tesli: Stanica moskovskog metroa pretvorena u naučnu laboratoriju Foto: YouTube/Printscreen

U okviru manifestacije „Noć u metrou“, na stanici „Medeljejevskaja“ demonstriran je čuveni Teslin eksperiment s munjama, koji je posmatralo nešto više od stotinu ljudi.

Organizatori su na peronu postavili Teslin transformator, a centralni deo ovog svetlosnog spektakla bilo je eletrično pražnjenje koje je menjalo smer.

Uživajte: Neverovatna muzika malog Teslinog kalema (VIDEO)

Pre nego što su transformatori pokrenuti, održano je predavanje o Nikoli Tesli.

„Učesnici su naučili neverovatne činjenice iz biografije ovog velikog i misterioznog naučnika“, navodi se u saopštenju Moskovskog metroa. „Učesnici su se upoznali s Teslinim dostignućima, s njegovim proučavanjem naizmenične struje i uticaja elektriciteta na ljudsko telo.“

Teslini izumi: daljinska kontrola

Za sve one koji su bili dovoljno hrabri da i sami budu deo ovog spektakla, kako piše Russia Today, organizatori su pripremili delove programa koji podrazumevaju interakciju. Najhrabriji među učesnicima ove manifestacije ušli su u Faradejev kavez i posmatrali elektricitet kako se obavija oko njih.

Veče posvećeno Tesli dogodilo se 23. januara, a u okviru „Noći u metrou“ organizovano je još interesantnih sadržaja. Među najinteresantijima je predstavljanje indijske kulture koje je podrazumevalo da se više od stotinu ljudi okupi na času joge – pod zemljom.ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je junsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.