Pokrenut projekat „Zaštićena područja za prirodu i ljude“

Svetski fond za prirodu (WWF) saopštio je da je pokrenuo projekаt u okviru kojeg će sledeće četiri godine u regionu Dinarskog luka raditi na unapređenju zaštite prirode.

Pokrenut projekat „Zaštićena područja za prirodu i ljude“ Đerdap Foto: Profimedia

Kako se navodi, projekat će doprineti uključivanju lokalnih zajednica u upravljanje zaštićenim područjima, kao i boljoj saradnji između zaštićenih područja u regionu u okviru mreže zaštićenih područja Dinarida „Parkovi Dinarida“ osnovane 2014, koja ima 54 člana.

Pogledajte: Veličanstvena priroda srpskih nacionalnih parkova

Dodaje se da će posebna pažnja biti posvećena proceni dobrobiti od zaštićenih područja, uvođenju principa održivog turizma u zaštićena područja, razmeni iskustava i obrazovanju.

U saopštenju se naglašava da će u okviru projekta u Srbiji biti uključeno pet zaštićenih područja: nacionalni parkovi Fruška gora, Đerdap i Tara, Specijalni rezervat prirode Gornje Podunavlje i predeo izuzetnih odlika Avala.

Pročitajte: Krivolovci u Srbiji godišnje ubiju i do 170.000 zaštićenih ptica

„U Srbiji će se poboljšati komunikacija sa lokalnom zajednicom kroz uspostavljanje saveta korisnika, a nacionalni parkovi Fruška gora, Đerdap i Tara, Specijalni rezervat prirode Gornje Podunavlje i predeo izuzetnih odlika Avala postaće edukativni centri za škole i sve posetioce“, precizira se.

Projekat „Zaštićena područja za prirodu i ljude“ finansira Švedska međunarodna razvojna agencija „Sida“.

Izvor: Betabonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je oktobarsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.