Konačno otkriven „Grad boga majmuna“?

Arheološka iskopavanja na mestu za koje se veruje da čuva ostatke čuvenog „Belog grada“ počela su prošle sedmice.

Konačno otkriven „Grad boga majmuna“? Foto: REUTERS/Jorge Cabrera

Prošlog utorka, predsednik Hondurasa Huan Orland Hernandez izvadio je prvi kamenu skulpturu na nalazištu u regionu Moskitija, čime je počelo jedno od najvažnijih istraživanja u istoriji Hondurasa.

Otkrijte: 5 najvažnijih arheoloških otkrića u 2015. godini

Iskopavanje se sprovodi u pomoć Društva National Geographic i podršku vlade Hondurasa i Instituta za istoriju i antropologiju ove zemlje.

„Verujemo da bi tu moglo biti mnogo više artefakata“, rekao je arheolog Kris Fišer, „možda i kraljevska grobnica.“


Foto: Profimedia

Kada je National Geographic prošle godine objavio vest o otkriću izgubljenog grada u Hondurasu, pojedini arheolozi bili su skeptični zbog ranijih istraživanja u ovom regionu i znanja lokalnog stanovništva. Međutim, analize optičkim mernim instrumentom Lidarom pružaju sasvim nova saznanja.

Još uvek nije poznato koja je civilizacija živela u ovom gradu, ali direktor Instituta Vergilio Paredes ističe da se čini da nije reč o Majama, koje su podizale druge gradove u okruženju.

„To je neka nova, drugačija kultura“, rekao je on.

Pogledajte: Najveća arheološka blaga Balkana

Predmeti koji su do sad pronađeni datiraju iz perioda od 1000. do 1500. godine, a najzanimljivije što je otkriveno do danas svakako je kameni presto s likom jaguara. Da li je reč o gradu o kom se godinama raspredaju legende – ostaje da se vidi.

U Hondurasu, priča o izgubljenom „Belom gradu“ ili „Gradu boga majmuna“ spada u najpoznatije legende. Još je i Ernan Kortez zabeležio verodostojne priče o neverovatno bogatom regionu, ali nije uspeo da pronađe ništa slično. Čuveni pilot Čarls Lindberg je 1927. godine rekao je da, dok je leteo iznad Hondurasa, ugledao „beli grad“, a iste godine su ruševine ove naseobine pomenute u akademskom radu, kada je o njima pisao Eduard Konzemijus, luksemburški etnograf. Kasnije su brojni istraživači tvrdili da su ga pronašli, ali nijedan od njih nije naveo tačnu lokaciju ovog grada.


Foto: Bill Benenson/Benenson Productions via AP

Po legendi, „Beli grad“ bio je veoma bogat. Neka od urođeničkih plemena često su govorila o gradu u koji je nemoguće ući. Čak i ako neko uspe da prođe s druge strane njegovih zidina, ne mogu ništa izneti iz njega ili reći gde se on nalazi jer ih u tom slučaju čeka teška kazna. U nekim verzijama legende, u njemu su se božanstva urođenika skrivala nakon što su u Južnu Ameriku stigli španski osvajači.

Otkrijte: 5 brodova izgubljenih u vremenu koje bi arheolozi voleli da istraže

Istraživač Teodor Mord je 1940. godine predvodio ekspediciju koja je pokušala da pronađe misteriozni grad belih zidina, a tvrdio je da je pronašao drevne brijače i slične predmete koje su pripadnici neke izgubljene civilizacije koristili u svakodnevnom životu. Ispričao je i lokalnu legendu koju je čuo od svojih vodiča, pripadnika naroda Paja. Ovaj narod je, naime, od svojih predaka čuo da se u džungli Hondurasa nekada davno nalazio hram sa stepeništem koje je vodilo do statue boga majmuna. Mord je to povezao sa starom pričom o majmunu koji je oteo tri žene, s kojima je dobio decu – polumajmune, poluljude.


Foto: REUTERS/Jorge Cabrerabonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je septembarsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.