Arheolozi u grobnici pronašli čaj star više od 2.000 godina!

U Mauzoleju Hana Janga Lina otkriven je najstariji čak ikad pronađen. Šta ćemo o životu u drevnoj Kini saznati zahvaljujući ovom otkriću?

Arheolozi u grobnici pronašli čaj star više od 2.000 godina! Foto: Shutterstock

Arheolozi koji su istraživali 2.200 godina staru grobnicu iz perioda kineske dinastije Han, nabasali su na veoma specifično "blago": najstariji čaj ikada pronađen, piše Newsweek. Otkriće ne samo da dokazuje da je i drevna kineska elita uživala u ovom tradicionalnom napitku već baca novo svetlo na trgovinu duž Puta svile.

Otkrijte: Neobična priča o nastanku kesica za čaj

Čaj je pronađen u Mauzoleju Hana Janga Lina, grobnici koju je sagradio car Đing Di na mestu današnjeg grada Sijan u Zapadnoj Kini. Kada je grobnica prvi put otkopana 1991. godine, arheolozi su pronašli oružje, grnčariju i kočije. Uz ove artefakte, otkrivena je i velika količina raspadnutog bilja. Neke biljke su bile propale, ali su neke preživele dva milenijuma iznenađujuće dobro očuvane. Među njima je pronađena i neobična "cigla" od biljne materije. Naučnicima je trebalo dve decenije razvoja savremene opreme da utvrde da se u stvari radi o drevnom čaju.

"Otkriće pokazuje koliko je moderna nauka važna u pronalaženju novih detalja o drevnoj kineskoj kulturi", rekao je Dorian Fuler, direktor Međunarodnog centra za kinesku baštinu i arheologiju u Londonu.

Pročitajte: Kako izgleda šolja čaja u različitim zemljama?

"Identifikovanje čaja iz carskog mauzoleja daje nam redak uvid u drevne tradicije koje rasvetljavaju poreklo jednog od najpopularnijih napitaka na svetu", dodao je.

U sprovedenoj studiji navodi se da su najstariji sačuvani zapisi o čaju nastali 59. godine pre naše ere, usled čega je istorijat razvoja popularnosti čaja i dalje misterija. Prethodno se za "ustoličenje" čaja u Kini smatrala odgovornim dinastija Tang koja je vladala u 7. i 8. veku.

Prošetajte očaravajućom prirodom Doline čaja

Novo otkriće pokazalo je, međutim, ne samo da je čaj bio popularan među elitom oko godin 141. pre nove ere, već i da je izvožen iz Kine sve do Tibeta, rutama koje su možda pomogle u nastanku Puta svile.ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je martovsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.