Društvo National Geographic proslavlja 125. rođendan

Jubilej NG avanture, obeležava se uz odlučan iskorak u Novu eru istraživanja…

Društvo National Geographic proslavlja 125. rođendan Foto: promo

Društvo National Geographic proslaviće 13. januara 125 godina postojanja i razvoja ‐ od malog naučnog društva osnovanog da „produbi i proširi geografska znanja”, do danas jedne od najvećih i najpoznatijih naučnoobrazovnih organizacija, koja za cilj ima da inspiriše čovečanstvo na brigu o Zemlji.

Prepoznatljivo po vrhunskim reportažama i fotografijama, mapama i podršci istraživanjima i očuvanju, Društvo će obeležiti ovaj jubilej reafirmišući svoju ulogu pod sloganom „Nova era istraživanja”. To će baciti novo svetlo na avanture, otkrića, kao i na inovacije koje pomeraju granice ljudskog dostignuća i naučnih istraživanja i omogućiti nam da istražimo i razumemo prostore i teme koje ranije nismo mogli ni da zamislimo.

Na 125. godišnjicu od osnivanja, Društvo National Geographic je jedna od najvećih neprofitnih naučno‐obrazovnih institucija na svetu, čije informacije putem različitih medijskih platformi dobija skoro pola milijarde ljudi svakog meseca.

„Društvo National Geographic, kao predvodnik „naučnog evangelizma“, ove 2013. godine slavi 125 godina svog postojanja. Časopis National Geographic kao zvanično glasilo Društva pridružiće se proslavi ovog jubileja nizom akcija i događaja, kako u svetu tako i u Srbiji, gde časopis izlazi od novembra 2006. godine. U skladu sa našom misijom, okosnice tih događaja biće nova saznanja, životna sredina, fotografija... i sve ono što će doprineti borbi protiv neznanja i predrasuda. Naravno, članovi Društva i čitaoci u Srbiji će o svemu biti obavešteni putem časopisa i naše internet stranice“, kaže Igor Rill, glavni urednik srpskog izdanja National Geographica.

Društvo National Geographic osnovano je u Vašingtonu 13. Januara 1888. godine. Na inicijativu pravnika i filantropa Gardinera Grina Habarda, 33 muškarca, mahom naučnika, intelektualca i viđenijih stanovnka Vašingtona, okupili su se u klubu „Kosmos“ radi osnivanja društva koje će doprineti produbljivanju i širenju geografskih znanja. Habard je izabran za prvog predsednika Društva. Do danas Društvo je sa više od 10.000 projekata doprinelo boljem poznavanju tla, mora i neba. 

Časopis u prepoznatljivom žutom okviru je zvanično glasilo Društa National Geographic. Prvi broj se pojavio u oktobru 1888. godine, a danas izlazi u 34 zemlje sveta na 37 jezika. U Srbiji je prvi broj izašao u novembru 2006. godine.bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
Pogledajte šta vas očekuje u junskom izdanju časopisa National Geographic Srbija.