Inuiti traže zaštitu svoje kulture: „Naša tradicionalna ishrana je više od kalorija i hranljivih materija“

Klimatske promene uništavaju planetu i život na njoj, a najjače efekte globalnog zagrevanja danas osećaju Inuiti – i to na sve praznijoj trpezi.

Inuiti traže zaštitu svoje kulture: „Naša tradicionalna ishrana je više od kalorija i hranljivih materija“ Foto: Shutterstock

Aljaski lovac Džon Gudvin već decenijama lovi bradatu foku, morskog sisara od kojeg njegov narod dobija ulje, meso i krzno.

Najveće foke Aljaske koriste morski led da se odmore i donesu mlade na svet, a nakon duge zime Džon Gudvin ima priliku da napusti svoj rodni grad Kotzbue i lovi ove životinje pre nego što migriraju ka severu Beringovim moreuzom. Nekada je ta sezona lova trajala sedmicama, ali je sve kraća. Led koji je nekada bio deblji od jednog i po metra danas je veoma tanak i sve brže nestaje. S njim – nestaju i foke.

Saznajte zbog čega su Eskimima potrebni frižideri

„Čim sunce izađe, (led prim. prev.) počinje da se topi ili padne jaka kiša“, kaže Gudvin. „U principu, kiša je ta koja stanjuje led. Nemamo dovoljno vremena lovimo.“


Foto: Shutterstock

Tako se priroda Aljaske menja, a Inuiti – koji sebe smatraju njenim delom – zahtevaju da se što pre preduzmu mere koje će zaštititi njihovu kulturu. Ovog meseca, Inuitski polarni savez Aljaske podneo je izveštaj o tome da inuitska sela od jugozapada do severa ove američke savezne države traže da se zaštite tradicionalna hrana ovog naroda i životna sredina.

Mi smo ono što jedemo: Grenland

Inuiti, koji su preživeli hiljade godina na ovom surovom tlu, smatraju hranu vezom između prošlosti i svoje današnje kulture, navodi se u ovom izveštaju.

„Naša tradicionalna ishrana je više od kalorija i hranljivih materija; ona je linija života naše kulture u njoj se ogleda zdravlje čitavog arktičkog ekosistema“.ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je majsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.