Koje će ime nositi element 113, novi element Periodnog sistema?

Tim japanskih naučnika ispunio je kriterijume neophodne za imenovanje novog hemijskog elementa, prenosi US News.

Koje će ime nositi element 113, novi element Periodnog sistema? Foto:Profimedia

Reč je konačnom priznanju za višegodišnji rad.

Kosuke Morita, koji je bio na čelu tima istraživača koji su otkrili ovaj visokoradioaktivni element, obavešten je o odluci Međunarodne unije za čistu i primenjenu hemiju (IUPAC) u četvrtak.

Pogledajte: Zadivljujuće hemijske i fizičke reakcije na usporenom snimku (GIF)

„Sada kada smo konačno dokazali postojanje elementa 113, planiramo da zavirimo u neistražene teritorije elementa 119 i dalje“, rekao je ponosni Morita.

Institut „Riken“ ranije je objavio da će novi element najverovatnije biti nazvan „japonijum“ – po Japanu. Ipak, Morita ističe da on još uvek nema na umu moguća imena i da će u 2016. razmisliti o tome.

„Za naučnike, ovo je veća čast od osvajanja olimpijske medalje“, istakao je Rjodži Nojomo, bivši predsednik Instituta „Riken“ u Japanu i laureat Nobelove nagrade za hemiju.

Radne grupe Međunarodne unije za čistu i primenjenu hemiju i Međunarodne unije za čistu i primenjenu fiziku takođe su objavili priznanje otkrića elemenata 115, 117 i 118. Element 113 nalaziće se između kopernicijuma i flerovijuma.

Pogledajte: Novo sintetičko jedinjenje može da neutrališe hemijsko oružje za par minuta

Japanski naučnici su još 2004. godine uspeli da pomoću akceleratora izoluju ovaj element, što su ponovili i 2005. i 2012. godine. Međutim, 2004. i rusko-američki naučnici su objavili vest o pronalasku novog elementa, a Međunarodna unija za čistu i primenjenu hemiju tada nije mogla da potvrdi da se radi o istom elementu.bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...