Kako su kameni blokovi Stounhendža pomereni čak 200 kilometara dalje?

Naučnici su zaključili da su se veliki kameni blokovi prvobitno nalazili u današnjem Velsu, pa su započeli istraživanje ne bi li utvrdili na koji način su oni preneti.

Kako su kameni blokovi Stounhendža pomereni čak 200 kilometara dalje? Foto: Profimedia

Kako oni objašnjavaju, raniji rezultati nisu dobro protiumačeni. Naime, kamenje Stounhendža nije ljudskom rukom preneto s teritorije današnjeg Velsa u današnji Salisburi, već su ga mnogo ranije pomerili glečeri.

Pročitajte: Čovek koji je Britancima poklonio Stounhendž

Član tima koji je ranije zaključio gde se kamenje Stounhendža nekada nalazilo Majk Parker Pirson ističe da su kameni blokovi koji su upotrebljeni za pravljenje Stounhendža najpre bili deo neke konstrukcije u Velsu. Međutim, tim arheologa koji čine dr Brajan Džon, dr Difd Elis-Grafid i Džon Dauns nedavno je u magazinu "Arheologija u Velsu" objavio istraživanje po kojem je za pomeranje ovog kamenja bila zadužena priroda, a ne neki drevni građevinari.

Otkud onda, međutim, tragovi koji ukazuju da je u prenos bila uključena i ljudska ruka? Dr Brajan Džon ističe da su te tragove ostavljali arheolozi.

Pogledajte: Mislili ste da je Stounhendž impresivan? Upoznajte Mardenhendž

"Arheolozi su toliko želeli da ispričaju dobru priču da su ignorisali i pogrešno protumačili dokaze koji su se pred njima našli", kaže dr Džon.

Sledeće godine će biti sprovedeno istraživanje u kamenolomu za koji se veruje da je mesto odakle su ovi blokovi izvađeni, pa će arheolozi imati više podataka.bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je oktobarsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.