Tradicionalna jela koja se pripremaju za Božić širom sveta

Upoznajte svet kroz jela koja otkrivaju specifičan duh i bogatstvo ukusa i mirisa dalekih zemalja u prazničnim danima...

Tradicionalna jela koja se pripremaju za Božić širom sveta Panettone Foto: Profimedia

Proslava Božića se širom planete tradicionalno uvek odvija u krugu porodice i prijatelja, uz sprovođenje rituala koji na određenim teritorijama opstaju čak i vekovima. Neizostavan deo ovih obreda najčešće je hrana, odnosno ukusni specijaliteti vezani za područja na kojim vernici žive.

Predstavljamo vam tradicionalna jela koja se spremaju za najvažniji hrišćanski praznik.

Južna Italija

Ishrana na jugu Italije se u danima praznika umnogome bazira na ribi, koja se smatra odličnom namirnicom za period posta, kao i za svečanu proslavu Badnje večeri. Italijani najčešće za gozbu pripremaju bakalara, pržene krompire i ukusnu čorbu od školjki i ribe. Svečanu večeru prati čaša crnog vina, maslinovo ulje visokog kvaliteta i poznati hleb alatamura, koji se smatra najukusnijim hlebom u Italiji.

Kada je reč o ručku na dan Božića, slavlje se nastavlja bogatom trpezom koju čini pasta orecchiette sa ukusom paradajza i rikota sira, posle koje sledi riba ili jagnjeće meso. Za dezert se obično služi panettone, tradicionalni italijanski kolač sa suvim grožđem i kandiranom pomorandžom. 

Pročitajte i Kako različiti narodi proslavljaju Božić 7. januara?

Francuska

Dok se kulinarska tradicija u Francuskoj bitno razlikuje od regiona do regiona, postoji jedna koja je veoma popularna na severu zemlje – tzv. reveilon, odnosno duga večera koja počinje na Badnje veče i traje dok ne izađe sunce. Ovo veče puno plesa i dobrog raspoloženja uključuje i raznovrsnu, bogatu trpezu. Jela s roštilja uključuju ostrige, dimljeni losos sa kiselom pavlakom, školjke u krem sosu i pečena guska. U južnoj Francuskoj, obrok se najčešće završava dezertom tretze, koji se sastoji od 13 poslastica koje predstavljaju Isusa i apostole.

Češka Republika

Glavni praznični obrok u Češkoj se obično servira na Badnje veče i za mnoge on predstavlja prvi obrok u toku dana. Na stolu se obično nalaze riblja čorba i pržen paran koji se služi sa krompir salatom. Što se tiče slatkiša, tradicija nalaže da domaćice pripreme kolače od đumbira, štrudlu od jabuka i vanočka, puterast hleb. Stolovi su uvek spremni za paran broj gostiju, kako bi oterali nesreću. 

Pogledajte i Najlepši božićni sajmovi Starog kontinenta

Norveška

Mnogi Norvežani počinju zvaničnu proslavu praznika 23. decembra, kada pored ukrašavanja drveta oni spremaju obilne obroke. Topli kremasti sutlijaš se servira sa puterom i cimetom, a obično domaćice sakriju badem u pudingu i ko ga pronađe dobija svinju od marcipana. Tačno u 17 časova, širom Norveške čuju se zvona – znak da je vreme za praznični obrok. Popularna jela uključuju pečeno svinjsko meso ili ribe, serviran s kulenom, krompirom i kiselim kupusom ili čuvenim bakalarom, koji je posebno popularan u primorskim gradovima, poput Berfena i Stavengera. Uz obrok se obično pije kuvano vino i tamno pivo.

Peru

U Peruu, Badnje veče je poznato kao Nochebuena ili dobro veče. Tada se porodice zajedno okupljaju oko tipične predstave isusovog rođenja, a jelke nisu toliko zastupljene u većini južnoameričkih zemalja. Tada se prvo razmenjuju pokloni nakon čega počinje obrok. Najčešće glavno jelo predstavlja pečena ćurka, koja se servira zajedno sa prilozima kao što su tamalese, pirinač začinjen sa belim lukom i jabukama. Slično kao u južnoj Italiji, panettone je omiljeni dezert i servira se sa šoljom vrele tople čokolade. 

Filipini

Božić je jedan od filipinskih najiščekivanijih praznika. Tada se obično jedu tradicionalna jela kao što su queso de bola, odnosno sir edamer i punjeni bambus s ljubičastim pirinčem koji se servira zajedno sa puterom i mešavinom šećera i kokosa. Ovaj porodični obrok se služi na stolu koji treba da bude ukrašen voćem.

Saznajte i Zašto je proslava Božića u Novoj Engleskoj bila zabranjena?

Zimbabve

Evropljani su prvi put uneli božićnu tradiciju u Zimbabve, te se danas u ovoj zemlji praznik obeležava božićnim pesmama i Deda Mrazom. Naravno, u ovoj zemlji se Božić praznuje u letnjim danima, pa je njihova trpeza je drugačija od ostalih. Najčešće je reč o voću, kukuruzu i mesu divljači koje se peče na vatri u dvorištu i deli sa celim selom. Posebna poslastica za Božić je piletina s pirinčem i uglavnom se jede kao glavno jelo. 



bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...