Najstarija ptica na svetu uskoro postaje majka

Šezdesetčetvorogodišnja Vizdom, ženka lajsanskog albatrosa, nedavno se zbog parenja vratila s mužjakom na havajski atol Midvej.

Najstarija ptica na svetu uskoro postaje majka Foto: Profimedia

Lajsanski albatrosi veći deo godine provode na moru, a tokom sezone parenja vraćaju se na atol. One ležu samo jedno jaje u sezoni, ali su mu veoma posvećeni. Period inkubacije traje 130 dana, a kada se mladi izglegnu, mame ih nekoliko meseci spremaju za letenje.

Saznajte kako albatros leti toliko dugo

Tokom proteklih šest decenija, Vizdom je imala 35 ili 36 mladih, što je svojevrsni rekord za ovu vrstu. Ona je nadživela svog prvog partnera i pronašla drugog.

„U svetlu dramatičnog opadanja populacije morskih ptica – pad iznosi 70 odsto od pedesetih godina prošlog veka, kada je Vizdom prstenovana – Vizdom je postala simbol nade i inspiracija“, istakao je Den Klark, menadžer havajskog utočišta za ptice, i dodao da su svi srećni zbog povratka ova ptice na Midvej jer su stručnjaci posvetili decenije očuvanju mesta na kom se albatrosi gnezde.

Zavirite u prošlost najstarijeg zoološkog vrta na svetu

Vizdom je napustila ovaj atol ubrzo nakon parenja, ali Klark očekuje da se ona ubrzo vratiti kako bi se izglegao njen ptić.

Stručnjaci procenjuju da Vizdom leteći iznad okeana godišnje pređe nešto manje od 85.500 kilometara godišnje.ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je februarsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.