Kip slobode nije uvek bio zelen

Jedna od najprepoznatljivih statua na svetu, simbol Njujorka i Sjedinjenih Američkih Država, nije uvek izgledala kao danas.

Kip slobode nije uvek bio zelen Foto: Profimedia

U oktobru 1886. godine, u Njujorku je svečano otvoren Kip slobode (ili „Sloboda osvetljava svet“), spomenik koji je Francuska poklonila narodu Amerike.

Znate li kako je nekada izgledao Partenon?

Postolje su finansirali stanovnici Sjedinjenih Američkih Država, dok je sama statua napravljena u Francuskoj i predata američkoj ambasadi, a potom rastavljena na delove i dopremljena u Njujork. U ovom gradu je sastavljana sve godine, da bi se 1886. konačno našla na Ostrvu slobode.

Otkrijte: 5 najviših kipova na planeti

Unutrašnju kontrukciju Kipa slobode osmislio je Gistav Ajfel, dok je skulptor bio Frederik Bartoldi. Ovaj potonji izlio je skulpturu u bakru, te je Kip slobode bio tipične bakarne boje, ali vrlo brzo – već početkom XX veka – usled oksidacije je kipom počela da se širi zelena patina (verdigris), sastavljena od mešavine hlorida, sulfida i karbonata. U američkim medijima se već 1902. godine pominje da se zeleni pigment širi Kipom slobode, a do 1906. prekrio je celu statuu.


Ilustracija iz 1900. godine Foto: Profimedia

Nadležni su pomislili da kip menja boju zbog korozije, pa je izdvojeno 62.800 dolara za popravke i farbanje statue i spolja i iznutra, a američka javnost protestovala je zbog farbanja spoljašnosti. Sprovedeno je istraživanje kojim je zaključeno da ova patina nikako ne šteti statui već je, štaviše, štiti i čini još lepšom, zbog čega je ofarbana samo iznutra.

Saznajte: Kako izgleda statua Hrista Spasitelja izbliza (VIDEO)ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je majsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.